Нямам пари за домейн и хостинг, какво да правя?

Безплатен хостинг и домейн (и как да си спестим много нерви)

Често получавам имейли от мои читатели, които ме питат дали могат да си направят сайт без да дават пари за домейн и хостинг. Причините са различни: някои хора не са сигурни дали ще се справят със задачата да си направят сами сайт, други само искат да изпробват WordPress. Трети пък просто не искат или за жалост не могат да си позволят необходимата сума. Краткият отговор е „Не. Няма да можеш да си направиш приличен сайт, ако не инвестираш в домейн и хостинг“. Все пак има някои хитрини, с които може да спестиш някой лев. Те, обаче далеч не са толкова добри като това да си да си регистрираш домейн и да си закупиш хостинг от свестна българска хостинг фирма.

Безплатен хостинг

Безплатен хостинг и домейн
Безплатният или много евтин хостинг е обикновено със съмнителни качества.

Преди доста години, когато започавах да правя първите си сайтове, и аз не исках да давам пари за хостинг. Бях студент и исках да ми излезе възможно най-евтино. Затова си регистрирах .info домейн, който бе много евтин. След това се регистрирах в сайт, който предлагаше безплатен хостинг. Първо, .info домейнът не бе особено престижен. С безплатния хостинг си скъсах нервите – все нещо не работеше или не се получаваше, така както го бях чел описано, че трябва да стане. Поддръжка нямаше, така че нямаше към кого да се обърна. Затова инвестирах в много евтин български хостинг. За жалост и там проблемите бяха много. По метода „проба и грешка“ открих, че при хостинга човек получава толкова, за колкото и плати.

Добрият хостинг не струва чак толкова много

Един приличен хостинг не е чак толкова скъп. Например най-евтиният план на Jump.bg струва около 4 лв./месец и ще ти е предостатъчен като функционалност. Позволява да хостваш до 12 сайта на един домейн. Затова, можеш дори да разделиш разходите с някой приятел, който също иска да си направи сайт. Ако пък решиш да ползваш ICN.Bg, ще получиш отстъпка 10% от цената на хостинга при първата поръчка* с промо код kakse-ICNBG

Безплатен хостинг за ученици

Ако си ученик или студент, можеш да се квалифицираш за безплатен хостинг от фирми от ICN.Bg. Повече информация има тук.

Безплатен домейн

Преди години имаше безплатни .tk домейни. Не знам дали още ги има, но силно ви препоръчвам да не се занимавате с домейни с подобни разширения. Никой самоуважаващ се уеб мастър не би избрал подобен домейн. Причината е, че биха възникнали съмнения у постеителите в легитимността на сайта.

Евтини .com домейни от Godaddy

Американската фирма Godaddy предлага много евтина регистрация на .com домейни на цена от няколко долара за първата година. За подновяване след първата година, цените стават същите както при българските хостинг фирми. Не препоръчвам Godaddy за хостинг, защото поддръжката им има лоша слава, а скоростта е бавна. Но понякога регистрирам домейни там. Godaddy има често промоции за домейни. Отделно в интернет ще намериш най-различни промоционални кодове. За да ползваш домейн от Godaddy с български хостинг, трябва да идеш настройките на домейна и да въведеш DNS-сървърите на българския хостинг. Между другото, ако не си наясно какъв домейн да избереш, хвърли едно око на статията ми по темата „Избор на домейн“.

wordpress.com

На wordpress.com (не wordpress.org, където си сваляме WordPress) можеш да се регистрираш  безплатен WordPress-блог. Това е удобно, но съществуват някои сериозни ограничения: не можеш да ползватш собствени платени теми и не можеш да инсталираш плъгини. Така например няма да можеш да инсталираш SEO-плъгина на Yoast, който е ключов. Това ще попречи значително на откриваемостта на сайта ти в Google. Освен това, ще получиш интернет адрес от типа на misho.wordpress.com. Има възможност за собствен домейн, но трябва да се плаща допълнително. Цената не е много по-различна от това да имаш собствен домейн и хостинг. Отделно също се плаща, ако искаш да не се показва реклама на сайта ти.

Локална инсталация на собствения компютър

Ако просто искаш да „поиграш“ с WordPress, можеш да го инсталираш локално на компютъра си. Разбира се, никой освен тебс, няма да може да отваря сайта ти. Първо ще трябва да инсталираш уеб сървър като Wampserver. После вече можеш да си свалиш и инсталираш WordPress (става дума за Windows – Linux и Mac-овете доколкото знам си имат вграден уеб сървър). След като изградиш сайта си, можеш да го качите на хостинга и новия домейн с помощта на разширението Duplicator. То, в повечето случаи работи добре, но съществува риск да срещнеш проблеми, с които да не можеш да се справиш сам. Ако се стигне до там, в най-лошия случай ще трябва да изградиш сайта си отново – този път на хостинга или пък да платиш на професионалист за прехвърлянето.

Вярваш ли наистина в идеята си?

В заключение: трябва да инвестираш в д��мейн и добър хостинг. Ако не си готов да похарчиш около 100 лв. за тях, следва сериозно да се запиташ дали въобще вярваш в идеята си. Струва ли си наистина да се захващаш? Представи си например фирма, която не може да инвестира тези пари в сайта си. Особено като се има в предвид, че поръчката на професионален сайт ще струва от 1000 лв. нагоре. Подобна фирма вероятно има сериозни трудности и не е ясно дали ще просъществува дълго.

* Аз също ще получа дребна комисионна, ако ползваш моя промоционалния код. Това ще ми позволи да продължа да влагам време и сили в ръководството “Как се прави сайт“.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *