Често получавам имейли от мои читатели, които ме питат дали могат да си направят сайт без да дават пари за домейн и хостинг. Причините са различни: някои хора не са сигурни дали ще се справят със задачата да си направят сами сайт, други само искат да изпробват WordPress. Трети пък просто не искат или за жалост не могат да си позволят необходимата сума. Краткият отговор е „Не – няма да можете да си направите приличен сайт, ако не инвестирате в домейн и хостинг“. По-надолу ще обясня защо това е така и ще дам някои алтернативи за безплатен сайт. Те, обаче далеч не са толкова добри като това да си да си регистрирате домейн и да си закупите хостинг от свестна фирма като ICN.Bg.

Безплатен хостинг

Безплатен хостинг и домейн

Безплатният или много евтин хостинг е обикновено със съмнителни качества.

Преди години, когато започавах да правя първите си сайтове и аз не исках да давам пари за хостинг. Бях студент и исках да ми излезе по-евтино. Затова си регистрирах .info домейн, който бе много евтин. След това се регистрирах в сайт, който предлагаше безплатен хостинг. Първо, .info домейнът не бе особено престижен. С безплатния хостинг си скъсах нервите – все нещо не работеше или не се получаваше, така както го бях чел описано, че трябва да стане. Поддръжка нямаше, така че нямаше към кого да се обърна. Затова инвестирах в евтин български хостинг. За жалост и там проблемите бяха много. По метода „проба и грешка“ открих, че при хостинга човек получава толкова, колкото и плати.

Добрият хостинг не струва чак толкова много

Един приличен хостинг не е чак толкова скъп. Аз препоръчвам ICN.Bg. Най-евтиният им план „Ултима“ ще ви е предостатъчен като функционалност години напред. Струва 4-5 лева на месец, които обаче трябва да се платят наведнъж за цяла година. Ако това не ви се нрави, можете да опитате с по-високия им план, където има възможност да се плаща месец по месец, но излиза почти двойно. Не забравяйте, че ако ползвате промо кода kakse-ICNBG ще получите и 10% отстъпка*. Той важи само при първоначална регистрация, така че има смисъл да платите за цяла година, защото така ще спестите повече пари.

Безплатен хостинг за ученици

Ако сте ученик и вашето училище участва в програмата, можете да се квалифицирате за безплатен хостинг. Повече информация има тук.

Безплатен домейн

Преди години имаше безплатни .tk домейни. Не знам дали още ги има, но силно ви препоръчвам да не се занимавате с домейни с подобни разширения. Никой самоуважаващ се уеб мастър не би избрал подобен домейн. Причината е, че биха възникнали съмнения у постеителите в легитимността на сайта.

Евтини домейни от Godaddy

Американската фирма Godaddy предлага много евтина регистрация на .com домейни. Не препоръчвам Godaddy за хостинг, защото поддръжката им има лоша слава, но много от домейните си регистрирам там. В интернет ще намерите най-различни промоционални кодове за godaddy. Най-евтиният .com домейн, който съм регистрирал струваше 3 долара (към 4,50 лв) с промоционалния код ZINE295* . Доколкото знам, специално този промо код може да се ползва само еднократно (за първия ви домейн). Затова толкова ниска цена е по-скоро изключение, но често регистрацията на един домейн ще ви струва от 5 до 8 долара, което все още е доста изгодно. За да ползвате такъв домейн с хостинга на ICN.Bg, трябва да идете в настройките на домейна и да въведете DNS-сървърите на хостинга. Между другото, ако не сте наясно какъв домейн да изберете, хвърлете едно око на статията ми по темата „Избор на домейн“.

*Редакция 14.01.2015: посоченият промо код вече не е актуален. Ако за първи път си изграждате сайт, ви препоръчвам да си регистрирате домейна при ICN.Bg. За първата година е малко по-скъпо от GoDaddy. За сметка на това поддръжката при ICN.Bg е много по-добра и е на български. Ако срещнете проблеми, ще имате нужда от нея. Освен това GoDaddy премахнаха промо кодовете за подновяване на домейни. Така след първата година домейнът струва около 15 долара, което е с 2-3 лева повече от подновяването при ICN.Bg. Иначе промо кодовете за GoDaddy се сменят непрекъснато. Можете да потърсите актуални в сайтове като fatwallet, retailmenot или на този сайт.

wordpress.com

На wordpress.com (не wordpress.org, където си сваляме WordPress) можете да се регистрирате за безплатен WordPress блог. Това е удобно, но съществуват някои сериозни ограничения: не можете да ползвате собствени платени теми и не можете да инсталирате плъгини. Така например няма да можете да инсталирате SEO-плъгина на Yoast. Това ще попречи значително на откриваемостта на сайта ви в Google. Нито пък ще можете да ползватe Google Анализ, за да получавате статистика за посещаемстта на сайта ви. Освен това, ще получите интернет адрес от типа на misho.wordpress.com. Има възможност за собствен домейн, но трябва да се плаща допълнително. Отделно също се плаща, ако искате да не се показва реклама на сайта ви.

Локална инсталация на собствения компютър

Ако просто искате да „поиграете“ с WordPress, можете да го инсталирате локално на компютъра си. Разбира се, никой освен вас, няма да може да отваря сайта ви. Първо ще трябва да инсталирате уеб сървър като Wampserver. После вече можете да си свалите и инсталирате WordPress (става дума за Windows – Linux и Mac-овете доколкото знам си имат вграден уеб сървър). След като изградите сайта си, можете да го качите на хостинга и новия домейн с помощта на разширението Duplicator. То, в повечето случаи работи добре, но съществува риск да срещнете проблеми, с които да не можете да се справите сами. Ако се стигне до там, в най-лошия случай ще трябва да изградите сайта си отново – този път на хостинга или пък да платите на професионалист за прехвърлянето.

Вярвате ли наистина в идеята си?

В заключение: трябва да инвестирате в домейн и добър хостинг. Ако не сте готови да изхарчите около 100 лв. за тях, следва сериозно да се запитате дали въобще вярвате в идеята си. Струва ли си наистина да се захващате? Представете си например фирма, която не може да инвестира тези пари в сайта си. Особено като се има в предвид, че поръчката на професионален сайт ще струва поне 1500 – 2000 лв. Подобна фирма вероятно има сериозни трудности и не е ясно дали ще просъществува дълго.

* Аз също ще получа дребна комисионна, ако ползвате промоционалния код. Това ще ми позволи да продължа да влагам време и сили в ръководството “Как се прави сайт“.

Share This