Тази статия и видео са част от ръководството “Как се прави сайт”. В предишната стъпка настроихме визията на сайта. Вече можем да започнем да публикуваме съдържанието т.е. материалите, които искаме да представим на света. В това видео ще споделя как се качват текст и изображения в WordPress.

http://youtu.be/mhkUE0Zg3Eo

Публикуване на страници/текст

Нова страница можеш да създадеш като отидеш на Страници>Нова. Препоръчвам ти да ползваш визуалния редактор. В „Текст“ имаш възможност да въвеждаш код. За да публикуваш текста или да отразиш промените в него, винаги трябва да натискаш бутона „Обновяване“. Удобно е да имаш отворени два прозореца в браузъра. Единият прозорец показва редактора на текста, а другият – как изглежда публикуваният текст. Ако имаш по-голям монитор, е удобно да разположиш двата прозореца един до друг. За целта избери прозореца, натисни бутона Windows на клавиатурата и го задръж. После натисни лявата или дясната стрелка на клавиатурата. Ако пък нямаш голям екран, просто можеш да превключваш между двата прозореца.

Странична лента

Как се подреждат елементите в страничната лента (на англ. „sidebar“), ще разгледаме в дълбочина в шестата стъпка от ръководството. Ако обаче въобще не искаш да има странична лента съответната страница, иди на Шаблон>Full Width Page от екрана за редактиране на съответната страница.

Изключване на коментарите

В страници като „За мен“, „За нас“ или „Контакт“ следва да изключиш възможността за коментиране от потребителите. Там тя не е препоръчителна. Изключването на коментарите става също от екрана за редактиране на страница. Кликни горе вдясно върху „Настройка на изгледа“ и се убеди, че има знак за отметка в първото поле „Коментари“. След това под “Коментари”, махни отметката от „Разрешаване на коментарите“ и „Позволяване на pingback на тази страница“.

Изключване на коментарите

Форматиране на текст

Форматирането на текст е лесно. Става почти аналогично както в Microsoft Word. Натисни бутона “Kitchen sink”(англ. – „кухненска мивка“, странно наименование) за да се отворят допълнителните инструменти за редакция на текст.

Форматиране на текст

 

Вмъкване на изображения

Снимки и други изображения можеш да поставиш в текста като натиснеш бутона „Добавяне на друг тип файл“. Иди на “Upload files” и качи изображението, което искаш да вмъкнеш. Обърни внимание на настройките за подравняване, връзка и размер долу вдясно

Постоянни връзки (“permalinks”)

Под постоянни връзки се има в предвид връзки от типа

http://www.nekadaelesno.com/за-мен.

По подразбиране, обаче връзките в WordPress изглеждат по този начин:

http://www.nekadaelesno.com/?p=9.

Това не е за препоръчване. От една страна е неудобно за посетителите на твоя сайт. От друга е важно по отношение на SEO оптимизацията на сайта. Google класира сайтове с добри, подходящо избрани адреси по-високо в резултатите от търсене.
За да оправиш тази настройка, влез в таблото и иди на Настройки>Постоянни връзки. Избери Post name.

Постоянни връзки (permalinks)

 

Share This