Първата стъпка от изграждането на твоя нов интернет сайт се състои в това да се сдобиеш с домейн и качествен хостинг.

Тази статия е част от ръководството “Как се прави сайт”. В нея ще изясня двете по-горни понятия. С помощта на видеото ще ти демонстрирам как можеш да си регистрираш домейн и закупиш хостинг.

Гледай видеото на тема домейн и хостинг на 720p на цял екран!

За да виждаш по-долното видео най-добре, ти препоръчвам да го гледаш на 720p HD и на цял екран.

 

Какво означават понятията “домейн” и хостинг” (видео)

 

 

 

Как да се сдобием с домейн и хостинг от ICN.Bg (видео)

Посети сайта на ICN.Bg, за да регистрираш своя домейн и закупиш хостинг! Не забравяй да въведеш промоционален код kakse-ICNBG за 10% отстъпка от цената на избрания хостинг пакет. По този начин също ще подкрепиш при изграждането на настоящия уеб сайт, което ще ми позволи да създавам нови видеоклипове и статии. Ако срещнеш трудности при тази или която и да е от следващите стъпки от ръководството, не се колебай да ми пишеш, за да разрешим заедно проблема.

 

Към ICN.Bg >>>

(отваря се в нов прозорец)

Тук е мястото да благодаря на хората от ICN.Bg, които предоставиха тази промоция специално за всички вас, читателите на kaksepravisait.com.

 

Какво означава “домейн”?

Това е адресът в интернет на твоя сайт. Някои всеобщо известни домейни са abv.bg, google.com, dnevnik.bg, dir.bg и т.н. Домейнът не се купува, а само може да се регистрира за определен срок. Това е най-малко една година. Ако спреш да плащаш годишната такса, ще загубиш възможността да ползваш домейна. Някое друго лице или организация ще имат възможност да го регистрират и ползват. Това на практика се случва често.

Случи ми се и на мен с един домейн, който бях решил да не подновявам. Фирма, чийто бизнес е да регистрира такива домейни, ми изпращаше имейли в продължение на цяла година. Предлагаха ми да си “откупя” домейна на цена, много пъти по-висока от таксата за едногодишна регистрация. След като измина една година, фирмата също се отказа от домейна и аз го регистрирах отново. Много от .com домейните са вече отдавна заети. Това означава, че ще трябва да си доста креативен с избора на такъв домейн. За сметка на това все още има достатъчно на брой свободни и хубави .bg домейни. Регистрацията на .com домейн за една година струва около 20 лева, а на .bg – около 55 лева.

Добрият изборът на домейн е нещо доста важно и ключово. Има възможност да смениш домейна в бъдеще, но най-добре е да започнеш с подходящия. Критериите ми при избор на домейн съм описал подробно в отделна статия, озаглавена „Как да изберем най-подходящия домейн за сайта ни“.

Хостинг

Хостинг е услуга, която се предлага от специализирани фирми. Опростено описано, нещата изглеждат така: тези фирми поддържат големи складове с компютри. Тези компютри са включени денонощно и имат бърза връзка с интернет. Върху тях се намира твоя сайт, както и безброй други интернет страници. Принципно можеш да ползваш услугите на всяка добра хостинг фирма. Моят фаворит е ICN.Bg, защото предлагат много добро съотношение между цена и качество.

Ако сайтът ни няма да е на български, препоръчвам хостинга на SiteGround, който също е отличен.  SiteGround са изцяло българска фирма, която е много силна на американския и западноевропейския пазар. Сървърите им се намират в Амстердам, Лондон, Чикаго и Сингапур. Затова, ако правим сайт, насочен основно към чуждестранна публика, горещо препоръчвам да ползваш тях. По този начин сървърът, върху който се намира сайта ти, ще е възможно най-близо до посетителите ти. Това означава по-висока скорост на зареждане и по-добро класиране в резултатите от търсене на Google.

Съветвам те да не се занимаваш с нискокачествени евтини фирми за хостинг, защото иначе рискуваш много главоболия и нерви. Важно е хостингът да е надежден. В противен случай може да загубиш клиенти и съответно пари. Представи си онлайн магазин, който не е достъпен в продължение на един час, заради проблеми с хостинга – през това време няма да могат да се реализират никакви продажби.

Препоръчвам ти да избереш най-евтиния план за хостинг на ICN.Bg – Ултима (~80 лв./година). Той ще ти е напълно достатъчен за твоя пръв сайт. Когато сайтът ти стане популярен и десетки хиляди хора започнат да го посещават, винаги можеш да преминеш към по-висок клас хостинг план. Планът “Ултима” позволява хостването на само един домейн. Ако ще имаш повече от един сайт със собствен домейн, подходящ е планът “Икономичен”. С него можеш да хостваш до 25 отделни домейна.

Нещо, което доста хора не осъзнават: не е нужно твоят домейн и хостинг да са при една и съща фирма. Няма никакъв проблем да регистрираш домейна си при един доставчик, а да ползваш хостинга на друг.

Хубавите неща на този свят не са безплатни. За да регистрираш домейн и да си набавиш качествен хостинг ще трябва да отделиш дребна сума. Това е неизбежно, ако си решил да създадеш сериозен интернет сайт, който да възвърне инвестицията ти.

Ако все още не си го направил – набави си своя домейн и хостинг, за да можеш да преминеш към втора стъпка от изграждането на твоя нов уеб сайт! В нея ще инсталираш WordPress – двигателя на новата интернет страница. Не забравяй да ползваш промоционален код kakse-ICNBG, за да получиш 10% намаление от цената на хостинга.

Към Стъпка 2 >>

** Ако ползваш кода за намаление, аз също ще получа дребна комисионна. Това ще ми помогне да поддържам “Как се прави сайт” актуален и да качвам полезни нови видеа и статии.

Харесай тази статия, ако ти е била полезна!