Във втората стъпка от ръководството “Как се прави сайт” ще споделя по най-лесния начин за инсталиране на WordPress на български език. WordPress (произнасяно „Уърдпрес“ ) е платформата, на чиято база ще изградим нашия уеб сайт.

WordPressТук е мястото да разясня какво въобще е WordPress и защо горещо ти препоръчвам да ползваш тъкмо него. WordPress е най-разпространената система за управление на съдържание в света. Става дума за специален софтуер, който след малко ще откриеш как да инсталираш на своя хостинг. С негова помощ ще можеш да публикуваш текстове и изображения както и въобще да изградиш своя уеб сайт. Това ще е “двигателят” на твоя сайт.

Над 70 млн. сайта по целия свят са изградени на базата на WordPress. Сред по-знаменитите потребители са Кейти Пери и Джей Зи. Корпорации като CNN и Фолксваген също са внедрили софтуера. Списък с още известни фирми и хора, които ползват WordPress ще намериш тук. Близо 17% от най-големите един милион сайтове в света и 22% от всички нови сайтове в глобален мащаб работят на базата на WordPress. Съветвам те и ти да избереш него по следните причини:

  • Мощен е и в същото време лесен за ползване и научаване. След няколко часа работа ще си съвсем наясно как да публикуваш своите текстове и изображения в сайта си.
  • Съществуват хиляди безплатни разширения за него. С тяхна помощ е възможно да добавиш почти всяка въобразима допълнителна функционалност.
  • Съществуват хиляди безплатни и платени теми (т.е. дизайни) за WordPress. Изборът е толкова голям, че е сигурно, че ще намериш дизайн за сайта ти, който ти се нрави.
  • Поради голямото разпространение можеш лесно да намериш професионална помощ, ако в един момент се нуждаеш от нея. По целия свят и също в България има множество специалисти, които при нужда можеш да наемеш.
  • Инсталирането е просто.
  • Безплатен е.

Има няколко различни начина за инсталиране на WordPress. Аз ще опиша подробно за мен най-простия начин. Предполага се, че вече си се сдобил с домейн и хостинг. Трябва да направиш следното:

1. Изтриване на ненужни файлове

Oколо 30 минути след заплащане на домейна и хостинга ще получиш имейл от ICN.Bg. В него ще намериш данните за достъп до контролния панел на хостинга (cPanel). Влез в контролния панел. Стартирай файловия мениджър и изтрий ненужните файлове. Това са файловете 400.html, 401.html, 402.html, 403.html, 404.html и index.html.

Инсталиране на WordPress2. Същинското инсталиране на WordPress

Върни се в контролния панел и стартирай инсталацията на WordPress като кликнеш на съответната иконка в полето Softaculous Apps Installer. След това избери WordPress и попълни необходимите данни за провеждане на инсталацията. Избери български за езика на инсталацията. После влез в административния панел (или „таблото“) с избраните име и парола. Входът в таблото на WordPress става от адрес tvoyatdomein.com/wp-admin като разбира се замениш tvoyatdomein.com с домейна, който си закупил.

3. Настройки

Във видеото ще споделям и някои важни настройки, които винаги извършвам при нова инсталация. Става дума за настройване на часовата зона, формат на времето и адресите в сайта. Последното е важно за СЕО оптимизацията –интернет страницата ще се класира по-високо в резултатите от търсене на гугъл.