Инструменти

Инструменти за успешно изграждане на сайтПрез последните няколко години имах възможността да създам значителен брой сайтове за както за мои проекти, така и за клиенти и приятели.

Факт е, че подходящите инструменти, услуги и софтуер много помагат за успеха и да се спести време.

На тази страница бих желал да споделя своя опит. Затова тук ще намерите списък  на онези инструменти, услуги, сайтове и други полезни ресурси, които препоръчвам. Подредени са по категории.

Ще актуализирам и попълвам тази листа, когато имам нови препоръки за вас.

Домейни и Хостинг

icn.bgICN.Bg са една от най-реномираните български хостинг фирми. Ползвам ги за почти всички свои сайтове, включително и за kaksepravisait.com. ГОРЕЩО ГИ ПРЕПОРЪЧВАМ за изграждането на първия ви сайт, ако той е на български и насочен към българска аудитория. Доволен съм от скоростта и достъпността на сървърите, особено след като съм имал неприятни преживявания с други фирми.  Поддръжката е добра и отзивчива. Съотношението цена-качество е отлично. ВАЖНО: Не забравяй да ползваш промо код kakse-ICNBG за 10% отстъпка от цената на избрания хостинг пакет! Само по този начин ще можеш да се възползваш от моята безплатна услуга “Първа помощ”, чрез която ще получиш бърза и компетентна поддръжка по имейл при изграждането на своя първи интернет сайт. Повече подробности и информация как да се регистрираш ще намериш тук.

 

logo_500-1SiteGround е отличен хостинг за проекти насочени към чуждестранна публика. Горещо го препоръчвам за сайтове на английски или друг чужд език. Цените са добри, а качеството на услугата е отлично — бърз и надежден хостинг с добра поддръжка. Фирмата е сред лидерите на Американския и заСървърите се намират в Амстердам, Лондон, Чикаго и Сингапур (сървъри в България няма). Много е удобно, че поддръжката по имейл и телефон е на български, защото фирмата е изцяло българска. Ползвай този линк, за да получиш 50% отстъпка от регулярната цена при първата ти поръчка. Само, ако ползваш моя линк, ще имаш възможност да се възползваш от моята безплатна услуга “Първа помощ”, чрез която ще получиш бърза и компетентна поддръжка по имейл при изграждането на своя първи интернет сайт. Прочети детайлите и се регистрирай тук!

WordPress

WordPress е моят избор №1, когато става дума за платформа за изграждането на сайт. Идеален е не само за блогове, но и за много други типове сайтове — фирмени, лични, нишови и т.н. Използвам WordPress при почти всички свои проекти включително и настоящия сайт.

Съставил съм списък на моите ТОП 7 плъгини за WordPress. Освен това може да ти е полезна полезна статията за 30-те най-популярни плъгини.

Теми за WordPress

Elegant Themes Elegant Themes са утвърдена фирма за красиви професионални WordPress теми. Цената им е изгодна – 69 долара (около 100 лв.) на година за достъп до над 80 теми. При конкурентни доставчици само една-две теми струват толкова. Настоящият интернет сайт e изграден на базата на професионалната тема Lucid на Elegant Themes.

 

 

Themeforest.net ThemeForest.net предлага голям избор от ефектни професионални теми за WordPress. Добър е и изборът от теми предназначени за специфични типове сайтове, например за сайтове за фотографи, сайтове на ресторанти, сайтове за сватби, сайтове на дизайнери и т.н.

 

 

Блогове, които следя

Интернет Бизнес – блогът на Станил Добрев с много ценни съвети, статии и видеоклипове по темата
Smart Passive Income – блогърът Пат Флин е една от звездите на блогосферата в областта “пасивни доходи” (на английски). Освен блог, той има и подкаст.
Forever Jobless – блогът на онлайн и офлайн предприемача Били Мърфи съдържа страхотни статии (на английски). Те са дълги и разглеждат темите в дълбочина. Също има и полезен подкаст.
Selbständig im Netz – Пеер Вандигер се издържа изцяло от интернет като блогър и уеб дизайнер. Блогът му е на немски.

Снимки

Противозаконно е да се използват снимки, чийто авторски права не го позволяват. Казано в прав текст: използването на снимки от други сайтове или открити в Google Image Search в много от случаите представлява кражба и нарушение на авторските права. В западния свят за подобно нещо бързо ще получите писмо от адвокат с искания за обезщетение.

На Unsplash ще намериш голям брой прекрасни снимки, които са напълно безплатни и можеш да ползваш както намериш за добре.

Графични редактори

Photoshop е от много години де факто стандартът в областта. Съществуват, обаче и прилични безплатни алтернативи, които за нашите цели са напълно достатъчни: Paint.NET и Gimp. Вторият е преведен на български.

Pixlr също е много добър, опростен аналог на Photoshop. Уеб базиран е, т.е. ползва се директно от браузъра и без инсталация.

Canva ви позволява да правите зрелищни банери и графики без да имате опит като графичен дизайнер.

Статистика

Google Analytics дава много подробна статистика за броя и профила на посетителите ви както и откъде идват посещенията на сайта ви. Ползва се при буквално всеки самоуважаващ се уеб сайт.

Текстови редактори

LibreOffice е идеална безплатна алтернатива на продуктите на Microsoft. Имат и проверка на правописа на български.

Друг софтуер

FileZilla е удобен и популярен FTP клиент.
Notepad++ е хубав редактор на код.
Poedit позволява редактирането и създаването на преводи на теми и плъгини.
LastPass е отличен мениджър за пароли — помни ги и ги синхронизира между различни компютри.

Имейл маркетинг

MailChimpMailChimp е една от водещите фирми тук. Аз ги ползвам за имейл бюлетина си. Голямото предимство при тях е безплатният план – до 12 000 имейла на месец и до 2 000 абоната  не струват нищо. Интерфейсът е удобен.

 

 

Някои от линковете по-горе са партньорски. Цената за вас остава същата, а аз ще получа бонус, ако решите да закупите някои от изброените продукти. Познавам добре и ползвам всеки един от тези инструменти. Препоръчвам ги, защото са полезни и качествени, а не заради дребните комисионни които получавам, ако си купите нещо. Не харчете пари за тези продукти, освен ако не смятате, че имате нужда от тях или, че те ще ви помогнат да постигнете целите си.

Харесай тази статия, ако ти е била полезна!