Как временно да скрием WordPress сайта си от посетители

Да се скрием!

Наскоро получих имейл, където мой читател ми описа следната ситуация: регистрирал е домейн и си е закупил хостинг. Започнал е работа по сайта, но ще му отнеме известно време докато настрои всичко. В същото време вече си е направил визитки и ги раздава при срещи с потенциални клиенти. Докато работи по изграждането на новия си сайт, моят читател не иска сайтът да се вижда. Възможно е да се създаде лошо впечатление, ако клиенти идат на сайта и видят, че той е в процес на разработка.

В тази и подобни ситуации се налага да скрием сайта си, т.е той да не е видим за посетителите ни. Достатъчно е да излиза една страница където да пише нашето име, адрес, телефонен номер и т. н. В такива случаи ползвам едно много добро за целта разширение – Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd.

Ето и как се работи с него.

1) Инсталиране на разширението (плъгина)

За целта влезте в администрацията на WordPress-сайта си със своето име и парола. Това става от адрес www.moqtsite.com/wp-admin като замените „moqtsite.com“* с домейна, който сте закупили. Веднъж в административното табло на WordPress, идете на Разширения>Добавяне на още. В полето „Търсене“ напишете Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd и инсталирайте плъгина. Включете разширението.

2) Настройки на разширението

Идете на Настройки>Coming Soon. За жалост интерфейсът не е преведен на български, но настройките на плъгина се подразбират от само себе си. Под Enable сложете отметка на Yes. В полетата Headline и Description имате възможност да зададете съответно заглавие и текст. Ако пожелаете, можете да изберете цвят за фона и цвят на текста. Задължително кликнете на бутона „Save Changes“.

Настройки на плъгина Ultimate Coming Soon Page

Това е! Сайтът ви е невидим за посетителите. Излезте от административното табло и ще се убедите сами. За да направите сайта отново видим, влезте с име и парола от www.moqtsite.com/wp-admin, отидете на Настройки>Coming Soon, махнете отметката от Enable: Yes и натиснете пак бутона „Save Changes“.

Как да скрием своя WordPress сайт

Малка скоба: имайте в предвид, че не само посетителите ви, но и Google няма да има достъп до сайта. Т.е., ако първоначално сте имали много текстове по сайта си и после го скриете за седмици наред, това ще навреди на класирането на сайта в резултатите от търсене. Той може да изпадне от тях. Да скриете сайта си от няколко часа до ден-два, обаче не е проблем.

При нови сайтове, които те първа се изграждат, този проблем пък не съществува.

*moqtsite.com е само за пример и определено не е най-добрият избор за домейн. Ползвай за справка статията ми по темата „Как да изберем домейн„, ако се чудиш какъв домейн да регистрираш за сайта си.

Ако съм оставил нещо неясно или пък имаш въпрос по темата – напиши коментар по-долу!

 

5 коментара за “Как временно да скрием WordPress сайта си от посетители”

 1. Анета Бонева

  Здравейте, Любо

  За съжаление плъгинът Ultimate Coming Soon Page не е валиден от 13.05.2018г. и го няма в наличност за инсталирване. Можете ли да посочите друг надежден и подобен на него плъгин?

  Благодаря предварително!

  1. Любо Николов

   Здравей, Анета! Плъгинът продължава да си работи нормално и е актуализиран за последен път преди 4 месеца. Сменено е името му на „Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd“. Ето и адресът на самия плъгин: https://wordpress.org/plugins/coming-soon/ . Ще актуализирам линка в статията. Благодаря за коментара ти.

 2. Здравей, Любо,
  Можеш ли да кажеш как е удачно да се скрие сайта от потребители и търсачки, но за повече време?

  1. Любо Николов

   Здравей Мила,

   ползвайки указанията в статията, можеш да скриеш сайта си за толкова време, колкото ти е нужно. Поздрави!

 3. Здравейте,
  нещо явно не правя както трябва… като начало ще кажа че направих това което прочетох в статията Ви, инсталирах плъгина, избрах си как да изглежда страница…. уж го запазвам, но пак страницата не е скрита :((( моля за помощ, нищо не разбирам от тази програма за сайтове :((

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Scroll to Top