Как се прави лого

Как се прави лого
Старото лого на Кока Кола на кирилица (източник: Wikipedia)

Тук ще ти дам насоки как се прави лого за новия ти сайт. Можеш да сдобиеш с лого по различни начини и да ползваш различни програми за направата му. В идеалният случай, е най-добре да наемеш добър графичен дизайнер. Той ще изработи различни варианти за лого, които ще бъдат в унисон с ценностите и духа на твоята фирма. Освен лого, един професионален графичен дизайнер би създал визитки и други необходими рекламни материали, които да изглеждат възможно най-добре. Като програми се ползват най-често Adobe Illustrator и Adobe Photoshop. Съществува и възможността да си закупиш готово лого. Тук лидер на пазара е 99designs.com.

Нашата цел, обаче е да инвестираме възможно най-малко средства. Затова във видеото по-долу демонстрирам как се прави лого „с подръчни средства“. Така сам можеш да си направиш лого за своя сайт. Ще ползвам един безплатен, опростен аналог на Photoshop – Pixlr. Той дори няма нужда от инсталация – работи директно от твоя интернет браузър. Възхитен съм от това хубаво приложение.

Също така съблюдавай, в случай, че ползваш чужди картинки за логото си, дали въобще имаш право за това. Авторските права все още не се преследват много стриктно в България, но това ще се промени с времето. В Западна Европа или Америка би рискувал бързо да получиш писмо от адвокат. Затова и аз във видеото рисувам логото, а не ползвам чужди картинки.

Създай новия файл с прозрачен фон. Прозрачният фон се изобразява в програмите за обработка на изображения във вида на шахматна дъска с бели и сиви полета. Важно е да запазиш файла в .PNG формат. Форматът .JPG не поддържа прозрачен фон. Ако запазиш логото в .JPG формат, ще имаш за фон бял правоъгълник, което е грозно, ако фонът на сайта не е бял.

Понякога ще искаш да ползваш за логото си точно същия цвят, който си намерил някъде из интернет или пък цвят използван в темата ти. Всеки цвят може да се определи с уникален четирицифрен код, започващ с „#“. Например #FFA300 е кодът на оранжевия цвят, който ползвам на много места в kaksepravisait.com. За да разбереш какъв е кода на произволен цвят в някоя интернет страница, ти препоръчвам да ползваш разширението за Google Chrome ColorPick Eyedropper.

Pixlr – http://pixlr.com/

8 коментара за “Как се прави лого”

 1. Галена Димитрова

  Здравей,отварям онлайн магазин,знам какво искам за лого,но нямам представа как се прави,ако може малко помощ,ще платя за услугата.Благодаря

  1. Любо Николов

   Здравей, Галена! Ако видеото по-горе не ти е достатъчно, най-добре се обърни към професионален графичен дизайнер. Виж сайта на моята читателка Йоана, която работи добре. Какво ще продаваш в магазина си?

 2. Здравей Любо!

  Имам още един въпрос 🙂

  Как на страницата с Блог-архива в страничната лента да ми излизат и секциите с Recent Posts и Tags и Search. В момента ми излиза само Archives. Пробвах да избера какво да се показва, но ако избера едно, другото ми се губи. Например: избирам Търси, и Архиви се губи.
  Става дума за – Freedom, Napolen Hill и Quotes.

  В менюто съм сложила Blog, само за проба и за да виждам как ми изглеждат блог-постовете с картинките. После ще го махна.

  Благодаря ти много за уроците! И за помощта!

 3. Здравейте Любо,

  Как да кача готово лого на сайта си, което се изисква от партньорите ни.Сайта е на платформа Worldpress.

  благодаря предварително.
  Поздравления за този блог!

  Илияна

   1. Благодаря за отговора!
    Беше полезно за мен, в случая имам лого в джаджите и искам, като се кликне на него, да препраща към сайта на контрагента, на чието лого се кликва.Предполагам, това би било полезно.

    Благодаря предварително!
    Илияна

 4. Румяна

  Здравейте, Любо 🙂 урока Ви е изключително разбираем …мога ли да Ви помоля да обясните как да вмъкнем графика,ако към логото ни има такава или картинка? Благодаря предварително!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Scroll to Top