Темата WordPress-плъгини е винаги актуална. Съществуват хиляди разширения на функционалността на WordPress. Често е трудно да се ориентираме кое разширение е най-доброто и подходящото за нашите цели. Хората от WP-Templates са създали инфографиката по-долу, която показва ТОП 30 на най-популярните плъгини. Всички те са безплатни. Списъкът е базиран на броя на сваляния на съответния плъгин. Това, че е едно разширение е популярно, обаче не означава, че то е добро. По-долу ще разгледам листата с по няколко думи от моя скромен опит. Също така, в отделна статия съм направил списък на моя топ 7 на най-полезните плъгини за WordPress. Иначе настоящата класация е хубава от гледна точка на това, че можеш да откриеш добри плъгини, които не си ползвал досега.

1. All in One SEO Pack

Важно е да употребяваш СЕО-плъгин, за да увеличиш шансовете статиите на твоя сайт да се качват високо в резултатите от търсене. All in One SEO Pack беше много популярен докато не се появи един нов по-добър плъгин в областта. Става дума за WordPress SEO на реномирания холандски разработчик Йост. WordPress SEO е класиран на 12-то място и е по много мнения в интернет по-добрият плъгин.

2. Akismet

Предпазва формите за коментар от спам. При по-големи количества спам, не е безплатен. Аз лично предпочитам AntiSpam Bee, защото е безплатен и по-лесен за настройка.

3. Google XML Sitemaps

Част от СЕО-стратегията на един сайт е да се създаде xml карта на сайта. Тя помага на машините за търсене да преровят цялото му съдържание. Разширението е добро. Функционалността му, обаче е част WordPress SEO (на 12-то място), което го прави поне за мен ненужен.

4. Contact Form 7

Ползвам този плъгин на почти всеки мой сайт. За мен най-добрия плъгин за създаване на форма за контакт.

5. NextGen Gallery

Отлична фотогалерия с много настройки и възможности. Трябва да имаш в предвид, че от версия 3.5, WordPress има собствена вградена красива и проста фотогалерия.

6. WP Super Cache

Популярен плъгин за кеширане. Кеширането увеличава скоростта на зареждане на сайта. Също така се пестят системни ресурси, което е много полезно при големи сайтове с много посещения.

7. Google Analytics for WordPress

Важно е да инсталираш статистиката на Google, за да следиш колко посетители идват на сайта ти. Този плъгин ще ти помогне.

8. WP Touch

Дава възможност за лесно създаване на мобилни версии на сайт. Има смисъл, ако темата, която ползваш не е “отзивчива”.

9. WordPress Importer

С негова помощ можеш да прехвърлиш съдържанието на един блог от едно място на друго. Съществуват и по-добри алтернативи.

10. JetPack by WordPress.com

Съвкупност от различни плъгини от създателите на WordPress – Automattic.

11. Fast Secure Contact Form

Алтернативен на Contact Form 7 формуляр за контакт, който поставя ударение върху сигурността.

12. WP Page Navi

Хубав плъгин, който добавя навигация към страниците. Това е нужно например при блогове, в чиято тема функционалността не е вградена. Във всеки един блог заглавната страница представлява листа от публикации. Когато публикациите са десетки, в долната част на страницата се появява навигация. Навигацията на WordPress по подразбиране представлява нещо в този вид: “<<по-стари публикации  *** по-нови публикации>>”. Това не е удобно за посетителите и е проблем от СЕО-гледна точка. WP Page Navi решава проблема. Можеш да го видиш тук в действие (в долната част на страницата).

13. WordPress SEO by Yoast

Отличен плъгин за СЕО-оптимизация. Ползвам го на всеки свой сайт.

14. Share Buttons by Lockerz

Бутони за споделяне в социалните мрежи.

15. WP e-Commerce

Позволява създаването на електронен магазин. Добра алтернатива е WooCommerce.

16. Google Analyticator

Алтернатива на вече споменатия “Google Analytics for WordPress”. Предимството й е, че показва графика със статистика на посещенията в самото табло на WordPress.

17. Yet Another related Posts Plugin

Добре е да ползваш подобен плъгин, защото така можеш да задържиш вниманието на своите посетители за по-дълго. Това разширение поставя автоматично под всяка публикация няколко сродни публикации, които биха могли да заинтересуват читателя. Само изчислява кои сродни публикации да покаже. При по-големи сайтове това разширение може да доведе до проблеми с бързодействието. Добра алтернатива, която няма този проблем, е Contextual Related Posts.

18. Tiny MCE Advanced

Разширява функциите на редактора на WordPress. Подходящ е особено при създаване на таблици.

19. Sociable

Captcha

Друг пример за Captcha e широко разпространената reCaptcha. Проектът помага за сканирането и въвеждането в текст на книги.

20. Really Simple Captcha

Captcha-плъгин за формуляра за контакт. Captcha представлява изображение, състоящо се от думи и/или цифри. Потребителят трябва да ги изпише с клавиатурата при попълване на даден формуляр. По този начин се потвърждава, че потребителят е човек, а не автоматизиран робот за спам.  Принципно не съм голям привърженик на концепцията “captcha”. От една страна роботите често намиран начин да я прескочат. В същото време се затормозяват нормалните потребители. По-добро решение е да се ползват системи, които автоматично проверяват дали попълненото във формуляра не е спам. Примери за такива разширения са Antispam Bee и Akismet. Само второто, обаче работи с “Contact Form 7”.

21. GTrans 

превежда сайта ти автоматично на чужд език с помощта на прочутия Google Transalte. Съветвам те да не ползваш това разширение. Google Transalte става все по-добър. Въпреки това е още далеч от нормален човешки превод. Ако искаш сайта ти да е достъпен на повече езици, потърси услугите на преводач или го преведи сам.

22. WP to Twitter

Автоматично публикува новите статии в twitter.

23. Broken Link Checker

Проверява за несъществуващи връзки в сайта ти. Така ще предотвратиш грешки от типа 404. Те са дразнещи за посетителите и СЕО-проблем.  Можеш да включваш този плъгин от време на време. Така можеш да откриеш евентуални неоткрити страници и да ги пренасочиш.

24. Add This

Позволява публикациите да бъдат споделени в над 330 социални мрежи. Според мен това е прекалено много, особено като се има в предвид, че повечето не се ползват в България. Напълно достатъчни са ми бутони за facebook, google+ и twitter.

25. W3 Total Cache

Аналог на класираното на шесто място разширение за кеширане WP Super Cache. При нужда, опитай и двете, за да прецениш, кое работи при теб по-добре. Настройките не са много и ориентацията – малко трудна.

26. Buddy Press

WordPress е наистина една много гъвкава платформа. С помощта на този плъгин можете да създадете социална мрежа от типа на facebook.

27. WP-DB-Backup

Добър плъгин за автоматично създаване на резервни копия на базата на данни на сайта.

28. Smart YouTube Pro

Позволява повече контрол върху youtube-видеоклиповете, които публикуваш. Аз имам доста видеа (всеки път се питам дали това е правилната форма за множествено число на думата) на този сайт, но не ползвам плъгина. Достатъчно е да копираш връзката към видеото в съответната публикация и то ще бъде показано. Функцията е вградена в WordPress и напълно достатъчна за моите цели.

29. Re-Direction

Полезен плъгин, който използвам често. Предотвратява възникването и създава журнал на грешки 404. Така, ако например смениш адреса на дадена страница или публикация, старият адрес автоматично ще бъде пренасочван към новия.

30. WP Polls

Лесен начин за създаване на анкети. Анкетите позволяват проста и ефективна комуникация с посетителите на сайта. Например можеш да създадеш анкета на каква тема да бъде следващата статия в сайта.

 

Ето и самата инфографика с рейтинг и брой на сваляния на съответното разширение.

ТОП 30 на най-популярните плъгини за WordPress

Share This