ТОП 30 на най-популярните плъгини за WordPress

Темата WordPress-плъгини е винаги актуална. Съществуват хиляди разширения на функционалността на WordPress. Често е трудно да се ориентираме кое разширение е най-доброто и подходящото за нашите цели. Хората от WP-Templates са създали инфографиката по-долу, която показва ТОП 30 на най-популярните плъгини. Всички те са безплатни. Списъкът е базиран на броя на сваляния на съответния плъгин. Това, че е едно разширение е популярно, обаче не означава, че то е добро. По-долу ще разгледам листата с по няколко думи от моя скромен опит. Също така, в отделна статия съм направил списък на моя топ 7 на най-полезните плъгини за WordPress. Иначе настоящата класация е хубава от гледна точка на това, че можеш да откриеш добри плъгини, които не си ползвал досега.

1. All in One SEO Pack

Важно е да употребяваш СЕО-плъгин, за да увеличиш шансовете статиите на твоя сайт да се качват високо в резултатите от търсене. All in One SEO Pack беше много популярен докато не се появи един нов по-добър плъгин в областта. Става дума за WordPress SEO на реномирания холандски разработчик Йост. WordPress SEO е класиран на 12-то място и е по много мнения в интернет по-добрият плъгин.

2. Akismet

Предпазва формите за коментар от спам. При по-големи количества спам, не е безплатен. Аз лично предпочитам AntiSpam Bee, защото е безплатен и по-лесен за настройка.

3. Google XML Sitemaps

Част от СЕО-стратегията на един сайт е да се създаде xml карта на сайта. Тя помага на машините за търсене да преровят цялото му съдържание. Разширението е добро. Функционалността му, обаче е част WordPress SEO (на 12-то място), което го прави поне за мен ненужен.

4. Contact Form 7

Ползвам този плъгин на почти всеки мой сайт. За мен най-добрия плъгин за създаване на форма за контакт.

5. NextGen Gallery

Отлична фотогалерия с много настройки и възможности. Трябва да имаш в предвид, че от версия 3.5, WordPress има собствена вградена красива и проста фотогалерия.

6. WP Super Cache

Популярен плъгин за кеширане. Кеширането увеличава скоростта на зареждане на сайта. Също така се пестят системни ресурси, което е много полезно при големи сайтове с много посещения.

7. Google Analytics for WordPress

Важно е да инсталираш статистиката на Google, за да следиш колко посетители идват на сайта ти. Този плъгин ще ти помогне.

8. WP Touch

Дава възможност за лесно създаване на мобилни версии на сайт. Има смисъл, ако темата, която ползваш не е „отзивчива“.

9. WordPress Importer

С негова помощ можеш да прехвърлиш съдържанието на един блог от едно място на друго. Съществуват и по-добри алтернативи.

10. JetPack by WordPress.com

Съвкупност от различни плъгини от създателите на WordPress – Automattic.

11. Fast Secure Contact Form

Алтернативен на Contact Form 7 формуляр за контакт, който поставя ударение върху сигурността.

12. WP Page Navi

Хубав плъгин, който добавя навигация към страниците. Това е нужно например при блогове, в чиято тема функционалността не е вградена. Във всеки един блог заглавната страница представлява листа от публикации. Когато публикациите са десетки, в долната част на страницата се появява навигация. Навигацията на WordPress по подразбиране представлява нещо в този вид: „<<по-стари публикации  *** по-нови публикации>>“. Това не е удобно за посетителите и е проблем от СЕО-гледна точка. WP Page Navi решава проблема. Можеш да го видиш тук в действие (в долната част на страницата).

13. WordPress SEO by Yoast

Отличен плъгин за СЕО-оптимизация. Ползвам го на всеки свой сайт.

14. Share Buttons by Lockerz

Бутони за споделяне в социалните мрежи.

15. WP e-Commerce

Позволява създаването на електронен магазин. Добра алтернатива е WooCommerce.

16. Google Analyticator

Алтернатива на вече споменатия „Google Analytics for WordPress“. Предимството й е, че показва графика със статистика на посещенията в самото табло на WordPress.

17. Yet Another related Posts Plugin

Добре е да ползваш подобен плъгин, защото така можеш да задържиш вниманието на своите посетители за по-дълго. Това разширение поставя автоматично под всяка публикация няколко сродни публикации, които биха могли да заинтересуват читателя. Само изчислява кои сродни публикации да покаже. При по-големи сайтове това разширение може да доведе до проблеми с бързодействието. Добра алтернатива, която няма този проблем, е Contextual Related Posts.

18. Tiny MCE Advanced

Разширява функциите на редактора на WordPress. Подходящ е особено при създаване на таблици.

19. Sociable

Captcha
Друг пример за Captcha e широко разпространената reCaptcha. Проектът помага за сканирането и въвеждането в текст на книги.

20. Really Simple Captcha

Captcha-плъгин за формуляра за контакт. Captcha представлява изображение, състоящо се от думи и/или цифри. Потребителят трябва да ги изпише с клавиатурата при попълване на даден формуляр. По този начин се потвърждава, че потребителят е човек, а не автоматизиран робот за спам.  Принципно не съм голям привърженик на концепцията „captcha“. От една страна роботите често намиран начин да я прескочат. В същото време се затормозяват нормалните потребители. По-добро решение е да се ползват системи, които автоматично проверяват дали попълненото във формуляра не е спам. Примери за такива разширения са Antispam Bee и Akismet. Само второто, обаче работи с „Contact Form 7“.

21. GTrans 

превежда сайта ти автоматично на чужд език с помощта на прочутия Google Transalte. Съветвам те да не ползваш това разширение. Google Transalte става все по-добър. Въпреки това е още далеч от нормален човешки превод. Ако искаш сайта ти да е достъпен на повече езици, потърси услугите на преводач или го преведи сам.

22. WP to Twitter

Автоматично публикува новите статии в twitter.

23. Broken Link Checker

Проверява за несъществуващи връзки в сайта ти. Така ще предотвратиш грешки от типа 404. Те са дразнещи за посетителите и СЕО-проблем.  Можеш да включваш този плъгин от време на време. Така можеш да откриеш евентуални неоткрити страници и да ги пренасочиш.

24. Add This

Позволява публикациите да бъдат споделени в над 330 социални мрежи. Според мен това е прекалено много, особено като се има в предвид, че повечето не се ползват в България. Напълно достатъчни са ми бутони за facebook, google+ и twitter.

25. W3 Total Cache

Аналог на класираното на шесто място разширение за кеширане WP Super Cache. При нужда, опитай и двете, за да прецениш, кое работи при теб по-добре. Настройките не са много и ориентацията – малко трудна.

26. Buddy Press

WordPress е наистина една много гъвкава платформа. С помощта на този плъгин можете да създадете социална мрежа от типа на facebook.

27. WP-DB-Backup

Добър плъгин за автоматично създаване на резервни копия на базата на данни на сайта.

28. Smart YouTube Pro

Позволява повече контрол върху youtube-видеоклиповете, които публикуваш. Аз имам доста видеа (всеки път се питам дали това е правилната форма за множествено число на думата) на този сайт, но не ползвам плъгина. Достатъчно е да копираш връзката към видеото в съответната публикация и то ще бъде показано. Функцията е вградена в WordPress и напълно достатъчна за моите цели.

29. Re-Direction

Полезен плъгин, който използвам често. Предотвратява възникването и създава журнал на грешки 404. Така, ако например смениш адреса на дадена страница или публикация, старият адрес автоматично ще бъде пренасочван към новия.

30. WP Polls

Лесен начин за създаване на анкети. Анкетите позволяват проста и ефективна комуникация с посетителите на сайта. Например можеш да създадеш анкета на каква тема да бъде следващата статия в сайта.

 

Ето и самата инфографика с рейтинг и брой на сваляния на съответното разширение.

ТОП 30 на най-популярните плъгини за WordPress

28 коментара за “ТОП 30 на най-популярните плъгини за WordPress”

 1. Наистина много полезна статия, дали би могъл да предложиш и по-добър плъгин за търсене, понеже вграденият в wp не дава много логични резултати.

  1. Любо Николов

   Да, Relevanssi изглежда добро разширение. Има високи оценки и много сваляния.

 2. Здравей,

  Много полезна статия.
  Опитвам се да използвам WP Polls за анкета. Инсталирах плъгина,направих самата анкета но какво трябва да направя, за да се вижда в сайта?

 3. Станислав

  Здравей,
  опитвам се да поставя на блога си (wordpress) плъгин за онлайн търговия, но срещам проблем с езика. Не владея добре английски.Има ли преведени варианти на e-comerce или други плъгини на български език.Мога да платя за превод, ако можеш да помогнеш.
  Благодаря предварително!

  1. Любо Николов

   Стандартът за магазин за WordPress е WooCommerce. Преведен е на български, но има някои ограничения.

 4. Здрасти, статията е много добра, някой неща се препокриват, но така избора е по-голям.;)
  От много време търся добър плъгин за многоезичен сайт (примерно EN/BG)но все нещо им куца включително и уж най-добрият qTranslate. Досега винаги правя две инсталации на WP, но е малко тегаво всеки път да се логваш на две места. Все си мисля че има добър плъгин за многоезичен сайт.
  Всяка препоръка ще ми е полезна.

  1. Любо Николов

   WPML е стандартът в това отношение, но струва 80 долара/година. Повечето от платените теми го поддържат. Сложиш ли го веднъж, ще повредиш сайта, ако решиш да махнеш плъгина.

 5. Николай

  Здравей, търся подходящ плъгин за мейлинг лист, с който да събирам e-mail – на желаещи и после да им изпращам новини.
  Можеш ли да препоръчаш някой хубав плъгин, да речем платен и някой хубав безплатен?

  Благодаря

  1. Любо Николов

   Здравей, Николай! Аз ползвам MailChimp заедно с плъгина Newsletter SignUp. Друг вариант е да ползваш Mailpoet, който е самостоятелен плъгин за WordPress. Хубаво е при втория вариант да не ползваш mail-функцията на WordPress, защото може спам филтрите на пощите на абонатите ти да филтрират съобщенията, които пращаш. Затова можеш да опиташ най-добре с Mandrill или пък евентуално с gmail-ските сървъри. И двата варианта са безплатни до 2 хил. абоната.

 6. Здравей,
  може ли да ми препоръчаш подходящ плъгин за гугъл карта която да поставя при контактната форма?
  Също ще съм благодарен ако ме насочиш къде и как точно да си преведа сайта, и съответно как да активирам и двата езика BG/EN

  1. Любо Николов

   Мисля, че има плъгини, които ще ти свършат работа, но съм ги ползвал в последно време. Ти потърси ли „Google maps“?

   Иначе може и без плъгин. Просто поставяш кода, който Google Maps ти дава. Видео има тук.

 7. Здравейте, нуждая се от плъгин за брой харесвания във Фейсбук, който да излиза в сайтът ми. Благодаря 🙂

 8. Здравейте! Администрирам този сайт, и лека полека започнах да разбирам платформата, но има неща, които адски ме затрудняват.В Гугъл аналитик виждам, че някои по-стари статии се радват на голям и почти непрекъснат интерес, но персоналният брояч на статията и застинал на дадена цифра и не помръдва. това не работи в моя полза, защото външен човек няма идея, че е попаднал на свръхчетена статия, съдейки по цифрата на броя прочитания…Как мога да настроя нещата така, че броячът да действа постоянно?

   1. Любо Николов

    Откровено казано не бих се занимавал с броячи. Достатъчно е, че се виждат броя на харесванията и многото коментари. Не мисля, че това колко човека са видяли дадена статия, е показател за нещо за самите читатели. Иначе ти си гледай Google Анализ, за да знаеш за теб си колко хора посещават сайта ти.

    1. Георгиева

     Моят сайт е новинарски и нещата стоят по различен начин…Броят прочитания сам по себе си е реклама, затова всички сайтове имат такъв за всяка отделна статия…Гугъл аналитик тук няма значение за никой друг…

 9. Много полезна статия.
  Имам въпрос. Когато гледам големите сайтове, в края на статията се появяват картинки със заглавия за други подобни статии.
  Как се прави това? Чрез плъгин, настройки или платена тема?
  Може би въпросът ми звучи глупаво, но мисля, че ще е по-глупаво да не попитам.

 10. Пак съм аз. Намерих нужния плъгин. Много Ви благодаря за хубавата статия. За мен този плъгин беше нещо като среднощен кошмар.Непрекъснато се чудех как да направя тази магия.
  Още веднъж благодаря!

 11. Янчо Делчев

  Плъгините в тази статия са хубави, не всеки е полезен за моя сайт, но няколко ще ги използвам. Силно препоръчвам KK star rating, за така актуалните и добри от SEO гледна точка рейтинг системи. Безплатен е и е супер функционален.

 12. Здравей Любо, както винаги страхотна публикация! Реших да пробвам да инсталирам Галерия, стигнах донякъде и се отказах. Имах чувството, че съм влязла в омагьосан кръг и накрая го премахнах. Това не е за всеки май!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Scroll to Top