Съществуват няколко десетки хиляди разширения за WordPress. В тази статия ще ви представя тези, които използвам редовно и инсталирам на почти всеки мой сайт. Така ще Ви помогна да се ориентирате в „джунглата“ от разширения като Ви дам някои насоки.

Но нека първо да изясним понятията. Разширенията или така наречените „плъгини“* Ви позволяват да добавите допълнителни функции, които не съществуват в самия WordPress.

Съществуват както безплатни, така и платени разширения. Платените плъгини имат често по-добра поддръжка и по-богати функции. Инвестицията в много случаи си струва парите, защото се възвръща. Все пак съществуват безброй висококачествени, полезни безплатни разширения. По-долният списък се състои изключително от  такива безплатни плъгини .

Преди да преминем към списъка, бих искал да Ви призова да използвате възможно най-малък брой разширения. Инсталирайте единствено разширенията, които Ви трябват и, без които не можете. Причините са три: плъгините правят сайта ви по-бавен, създават условия за възможни несъвместимости и проблеми и могат да представляват риск за сигурността, ако не са коректно програмирани. Ползвайте винаги най-актуалната версия на разширенията и проверете съвместимостта им при излизане на нова версия на WordPress. Избягвайте да ползвате стари и дълго неактуализирани разширения.

Инсталиране на плъгини за WordPress

За да инсталирате дадено разширение, влезте в административния панел на сайта си. Това става като отидете на адрес “www.VashiatSait.com/wp-admin”. Сменете „VashiatSait.com”с реалния адрес на сайта Ви. Попълнете своето администраторско име и парола. След това, идете на „Разширения>Добавяне на още“. Въведете в полето „Търсене“ името на съответно разширение и натиснете бутона „Търсене на разширения“. Кликнете на „Инсталиране“.

Ако ползвате платено разширение ще трябва да го качите сами. За целта кликнете на “Качване“ и изберете съответния файл от компютъра си. Натиснете бутона „Инсталиране“.

разширения плъгини WordPressТОП 7 разширения (плъгини) за WordPress

1) WordPress SEO by Yoast – За мен най-добрия плъгин за оптимизиране на Вашия сайт за лесното му намиране от гугъл. Написан е от холандския СЕО експерт Yoast, който има много добра репутация в WordPress-обществото

2) Google Analyticator  – позволява Ви да свържете сайта си с популярния инструмент за статистика Гугъл Анализ. С негова помощ получавате множество информация за това колко хора посещават Вашия сайт, откъде идват, от коя държава са и т.н. Разширението също така показва една много удобна за четене графика на броя на посетителите от последните 30 дни в таблото на Вашия сайт.

3) Contact Form 7 – позволява да създавате на формуляри за контакт във сайта Ви.

4) Antispam Bee – помага при вечната борба със спам – нежелани коментари

5) BackWPup – много полезен плъгин, който прави автоматично резервно копие на сайта Ви през даден интервал от време. Има възможност да качи архива в Dropbox – популярната система за съхраняване и синхронизиране на файлове.

6) Black Studio TinyMCE Widget – в стандартната инсталация на WordPress текстът в джаджите не може да се редактира (шрифт, цветове, връзки и т.н.) без да се пише HTML код. Това разширение решава проблема.

7) Custom Sidebars – позволява Ви да показвате съответната джаджа само на определени страници от сайта.

Това е моят списък от WordPress-разширения, които ползвам на почти всеки сайт. Препоръчвам Ви да ги изпробвате. А кои са Вашите незаменими плъгини?

*От англ. plug-in. Свободен превод – „разширение“. Иначе фразата „plug in” като глагол означава „включвам, поставям щепсел в контакта“. 

Share This