ТОП 7 на най-полезните безплатни разширения (плъгини) за WordPress

Съществуват няколко десетки хиляди разширения за WordPress. В тази статия ще ви представя тези, които използвам редовно и инсталирам на почти всеки мой сайт. Така ще Ви помогна да се ориентирате в „джунглата“ от разширения като Ви дам някои насоки.

Но нека първо да изясним понятията. Разширенията или така наречените „плъгини“* Ви позволяват да добавите допълнителни функции, които не съществуват в самия WordPress.

Съществуват както безплатни, така и платени разширения. Платените плъгини имат често по-добра поддръжка и по-богати функции. Инвестицията в много случаи си струва парите, защото се възвръща. Все пак съществуват безброй висококачествени, полезни безплатни разширения. По-долният списък се състои изключително от  такива безплатни плъгини .

Преди да преминем към списъка, бих искал да Ви призова да използвате възможно най-малък брой разширения. Инсталирайте единствено разширенията, които Ви трябват и, без които не можете. Причините са три: плъгините правят сайта ви по-бавен, създават условия за възможни несъвместимости и проблеми и могат да представляват риск за сигурността, ако не са коректно програмирани. Ползвайте винаги най-актуалната версия на разширенията и проверете съвместимостта им при излизане на нова версия на WordPress. Избягвайте да ползвате стари и дълго неактуализирани разширения.

Инсталиране на плъгини за WordPress

За да инсталирате дадено разширение, влезте в административния панел на сайта си. Това става като отидете на адрес “www.VashiatSait.com/wp-admin”. Сменете „VashiatSait.com”с реалния адрес на сайта Ви. Попълнете своето администраторско име и парола. След това, идете на „Разширения>Добавяне на още“. Въведете в полето „Търсене“ името на съответно разширение и натиснете бутона „Търсене на разширения“. Кликнете на „Инсталиране“.

Ако ползвате платено разширение ще трябва да го качите сами. За целта кликнете на “Качване“ и изберете съответния файл от компютъра си. Натиснете бутона „Инсталиране“.

разширения плъгини WordPressТОП 7 разширения (плъгини) за WordPress

1) WordPress SEO by Yoast – За мен най-добрия плъгин за оптимизиране на Вашия сайт за лесното му намиране от гугъл. Написан е от холандския СЕО експерт Yoast, който има много добра репутация в WordPress-обществото

2) Google Analyticator  – позволява Ви да свържете сайта си с популярния инструмент за статистика Гугъл Анализ. С негова помощ получавате множество информация за това колко хора посещават Вашия сайт, откъде идват, от коя държава са и т.н. Разширението също така показва една много удобна за четене графика на броя на посетителите от последните 30 дни в таблото на Вашия сайт.

3) Contact Form 7 – позволява да създавате на формуляри за контакт във сайта Ви.

4) Antispam Bee – помага при вечната борба със спам – нежелани коментари

5) BackWPup – много полезен плъгин, който прави автоматично резервно копие на сайта Ви през даден интервал от време. Има възможност да качи архива в Dropbox – популярната система за съхраняване и синхронизиране на файлове.

6) Black Studio TinyMCE Widget – в стандартната инсталация на WordPress текстът в джаджите не може да се редактира (шрифт, цветове, връзки и т.н.) без да се пише HTML код. Това разширение решава проблема.

7) Custom Sidebars – позволява Ви да показвате съответната джаджа само на определени страници от сайта.

Това е моят списък от WordPress-разширения, които ползвам на почти всеки сайт. Препоръчвам Ви да ги изпробвате. А кои са Вашите незаменими плъгини?

*От англ. plug-in. Свободен превод – „разширение“. Иначе фразата „plug in” като глагол означава „включвам, поставям щепсел в контакта“. 

21 коментара за “ТОП 7 на най-полезните безплатни разширения (плъгини) за WordPress”

 1. Блогът е много полезен, поне за мен! Занимавам се отскоро с WORDPRESS и благодарение на този сайт доста бързо се включих в WORDPRESS обществото!Благодарско на Любо Николов, създателят на тези ‘учебни’ помагала!!!

 2. Любо Николов

  Благодаря за добрите думи, Иване. Радвам се, че сайтът ти е полезен!

 3. Изабел

  Здравейте, Любо!

  Имам един лееееко глуповат въпрос. 🙂 В админ панела не виждам „Разширения“, съответно не мога да кача никакви плъг-инове. Ползвам тема Crafty, която е от безплатните. Разширенията с premium темите ли вървят?

  Благодаря Ви, поздрави,
  Изи

 4. Любо Николов

  Здравейте, Изи!

  Не, разширенията нямат нищо общо с темите. Предполагам, че ползвате безплатен готов блог на wordpress.com. Там няма възможност да се ползват разширения. Другата възможност е да не сте администратор на сайта си и да нямате съответните права.

 5. Изабел

  Здравейте! 🙂

  Да, ползвам готов на WordPress. След като Ви писах, прерових форумът им, открих, че ако се хоства от тях, не се поддържат разширения от съображения за сигурност. В края на м. май изтича домейнът. Ако сайтът се хоства от друго място, автоматично ли ще се „появят“ разширенията в админ панела? Бихте ли препоръчали хостинг?

  Много благодаря отново и хубава вечер! 🙂

  1. Любо Николов

   Да, трябва да имате собствен хостинг, за да може да ползвате разширения. За хостинг преопръчвам или ICN.Bg (отлично съотношение цена-качество), или Superhosting.bg (отлично качество, по-високи цени). Вижте и статията в блога ми на тема хостинг.

 6. Здравейте,
  Успях да си направя един доста приличен сайт следвайки Вашите съвети и видеоуроци. Изключително полезни са!
  Никога до сега не съм се занимавала със сайтове и блогове, но успях да се спрява благодарение на Вас.
  Благодаря!
  Имам само един малък проблем с BackWPup – опитвам се да направя backup в Dropbox, но ми дава грешка ERROR: Signal 15 is sent to script!
  Трябва ли да се притеснявам?

  1. Любо Николов

   Явно по някаква причина бекъп-ът не работи. Проверете настройките си.

 7. Изключително полезен сайт, Благодаря на Любо. Надявам се да продължиш да качваш такива полезни ръководства за начинаещи като мен !

  1. Любо Николов

   Здравей, Александър! Радвам се, че оценяваш труда и усилията ми.

 8. Здрвей Любо
  Твоя сайт е страхотен преди година не знаех нищо свързано с сайтове изграждане и т.н. Следвам твоите съвети изградих си сайт сега сайта ми се котира на определими ключови думи стига до 2 -ра позиция в Google.fr demolition-debarasser-gravats.com едно голямо MERSI от Paris 🙂

 9. Здравейте, тъй като домейнът ми е прекалено дълъг, не ми харесва визуализацията на Facebook Like Box. Мога ли да коригирам това? Т.е. името на сайта да излезе на два реда, а текстът „Вие харесвате това“ – под него.
  Благодаря!

 10. Наталия

  Моля за помощ! Кой плъгин да използвам за да оставят посетителите коментари и отзиви за сайта?

 11. Здравей Любо,
  първо искам да благодаря за усилието което си положил за създаване на целият този много полезен материал.Благодарение на указанията успях да направя, макар и твърде скромен сайт на моята фирма, без преди това да имам и елементарни познания в тази област. Имам нужда от следната помощ:Възникна ми проблем при удостоверяването на собственост на сайта в google search console, не знам как да кача HTML файла в сайта. Пробвам да го кача през таблото,файлове, но виждам опция да го прикача само към някоя страница,което до колкото разбирам не е достатъчно. Прочетох доста по темата, но не разбирам как да го кача направо към сайта. Ще бъда благодарен за помощ/не разбирам нищо от HTML/!

 12. Здравейте ,адмирациии за сайта Ви ,изключително е точен и информативен и много ми помогна .Имам затруднения със слагането на фейсбък бутонче на станицата ми което да прехвърля към фесбук страницата за да се лайква..свалих много плъгини ,но не мога да го наглася .

 13. Павлина Борисова

  Как да си направя сметка за да плащам от телефона.?Благодаря предварително за отговора. Страхотен саит!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Scroll to Top