Препоръчва се да предоставиш форма за контакт на сайта си. В това видео откриеш как да я създадеш.

 

Какво представлява?

Една форма за контакт изглежда приблизително по следния начин:

Форма за контакт

Има поле за име, имейл адрес и за самото съобщение. Често има и поле „Относно“. След като посетителят на сайта ти попълни формуляра и кликне върху бутона „Изпрати“, ти ще получиш имейл с информацията, която е попълнил.

Защо препоръчвам да предоставиш форма за контакт?

Принципно тя не е задължителна. Ако публикуваш имейл адрес и телефонен номер, твоите посетители и потенциални клиенти пак ще могат да се свържат с теб. Ние, обаче искаме да ги улесним максимално. По този начин ще получаваме повече запитвания и съобщения от посетителите на сайта ни.

Contact Form 7

За целта ползвам популярното разширение Contact Form 7 почти на всеки сайт, който създавам. Струва си да се спомене, че съществува и платен плъгин, който също работи отлично и е по-мощен – Gravity Forms.
Инсталирай Contact Form 7 като отидеш на Разширения>Добавяне на нови и въведеш името на плъгина в полето търсене. Формата за контакт, която плъгинът създава автоматично, е напълно достатъчна за нашите цели. Можеш да разгледаш настройките й в новопоявилата се подточка “Contact” от менюто в административното табло на WordPress. Увери се, че имейл адресът, до който ще се доставят съобщенията, е подходящ. Разширението създава код от типа contact-form-7 id=”95″ title=”Contact form 1″  [oграден в квадратни скоби], който трябва да поставиш на страницата, където искаш да бъде формуляра за контакт. Не забравяй да изключиш възможността за коментиране на съответната страница! В противен случай ще объркаш посетителите на сайта си. Не се знае дали наистина ще ти пишат и дали няма да попълнят грешния формуляр.

Тест

Когато всичко е готово, задължително изпробвай формата за контакт! Трябва да се убедиш, че работи. Иначе рискуваш да се окаже, че посетителите ти изпращат съобщения, които ти не получаваш. Първите два-три пъти имейлите ще бъдат доставени в папката „Нежелана поща“. За да поправиш това, маркирай имейлите като „Не е спам“. Така в бъдеще те ще бъдат директно доставяни във входящата поща. Съветвам те все пак да проверяваш редовно папката „Нежелана поща“, за да не пропуснеш някое съобщение, което е маркирано по погрешка като спам.

Борба със спам

Това е нещо, което не споменавам във видеото, защото е за малко по-напреднали уебмастери. Когато сайтът ти набере скорост и придобие голям брой посетители, ще започнеш да получаваш много спам. Най-често това са спам роботи, които попълват автоматично формата за контакт. Понякога са и реални хора (често от Югоизточна Азия), които са наети да го правят. Съществуват няколко прости начина за борба с проблема. Широко се използва “CAPTCHA” – поле където посетителите въвеждат текст, показан разкривен на картинка. Функцията е вградена в Contact Form 7 и само трябва да се включи. Аз избягвам този метод, защото той понякога отблъсква хората. Самият аз не обичам да попълвам CAPTCHA полета. По-елегантен метод е да се ползва Аkismet. Той автоматично разпознава спама при попълването и не позволява изпращането му.

 

Share This