Добавяне на форма за контакт

Препоръчва се да предоставиш форма за контакт на сайта си. В това видео откриеш как да я създадеш.

 

Какво представлява?

Една форма за контакт изглежда приблизително по следния начин:

Форма за контакт

Има поле за име, имейл адрес и за самото съобщение. Често има и поле „Относно“. След като посетителят на сайта ти попълни формуляра и кликне върху бутона „Изпрати“, ти ще получиш имейл с информацията, която е попълнил.

Защо препоръчвам да предоставиш форма за контакт?

Принципно тя не е задължителна. Ако публикуваш имейл адрес и телефонен номер, твоите посетители и потенциални клиенти пак ще могат да се свържат с теб. Ние, обаче искаме да ги улесним максимално. По този начин ще получаваме повече запитвания и съобщения от посетителите на сайта ни.

Contact Form 7

За целта ползвам популярното разширение Contact Form 7 почти на всеки сайт, който създавам. Струва си да се спомене, че съществува и платен плъгин, който също работи отлично и е по-мощен – Gravity Forms.
Инсталирай Contact Form 7 като отидеш на Разширения>Добавяне на нови и въведеш името на плъгина в полето търсене. Формата за контакт, която плъгинът създава автоматично, е напълно достатъчна за нашите цели. Можеш да разгледаш настройките й в новопоявилата се подточка “Contact” от менюто в административното табло на WordPress. Увери се, че имейл адресът, до който ще се доставят съобщенията, е подходящ. Разширението създава код от типа contact-form-7 id=“95″ title=“Contact form 1″  [oграден в квадратни скоби], който трябва да поставиш на страницата, където искаш да бъде формуляра за контакт. Не забравяй да изключиш възможността за коментиране на съответната страница! В противен случай ще объркаш посетителите на сайта си. Не се знае дали наистина ще ти пишат и дали няма да попълнят грешния формуляр.

Тест

Когато всичко е готово, задължително изпробвай формата за контакт! Трябва да се убедиш, че работи. Иначе рискуваш да се окаже, че посетителите ти изпращат съобщения, които ти не получаваш. Първите два-три пъти имейлите ще бъдат доставени в папката „Нежелана поща“. За да поправиш това, маркирай имейлите като „Не е спам“. Така в бъдеще те ще бъдат директно доставяни във входящата поща. Съветвам те все пак да проверяваш редовно папката „Нежелана поща“, за да не пропуснеш някое съобщение, което е маркирано по погрешка като спам.

Борба със спам

Това е нещо, което не споменавам във видеото, защото е за малко по-напреднали уебмастери. Когато сайтът ти набере скорост и придобие голям брой посетители, ще започнеш да получаваш много спам. Най-често това са спам роботи, които попълват автоматично формата за контакт. Понякога са и реални хора (често от Югоизточна Азия), които са наети да го правят. Съществуват няколко прости начина за борба с проблема. Широко се използва “CAPTCHA” – поле където посетителите въвеждат текст, показан разкривен на картинка. Функцията е вградена в Contact Form 7 и само трябва да се включи. Аз избягвам този метод, защото той понякога отблъсква хората. Самият аз не обичам да попълвам CAPTCHA полета. По-елегантен метод е да се ползва Аkismet. Той автоматично разпознава спама при попълването и не позволява изпращането му.

 

18 коментара за “Добавяне на форма за контакт”

 1. Благодаря за полезната статия. При мен възниква един проблем и той е свързан с факта,че имам странично меню. Полетата са доста свити в основния темплейт и просто става много грозно и сбито.Дали бих могла да се справя с този проблем?!

  1. Любо Николов

   Ако темата ти го позволява, избери под шаблон на страницата „Full width Page“. Това става като отидеш на съответната страница и кликнеш на „Редактирай“. По този начин ще изключиш страничното меню и ще имаш повече място за полетата за контакт.

 2. Тук искам да изразя моята искрена благодарност към Любо за този полезен сайт и за професионалните препоръки, които може да намери човек в него. Без притеснение мога да споделя, че си направих сайт, който си харесвам и който харесват приятелите ми, само и изключително следвайки препоръките на Любо. В хода на конструирането на сайта си ми се наложи неведнъж да му задавам въпроси по конкретни проблеми и той беше достатъчно отзивчив и изчерпателен да ми отговори. Горещо съветвам всички, които нямат опит в тази дейност (какъвто съм и аз)и имат желание да си направят сайт, да следват стъпка по стъпка описаната тук процедура.

  Пожелавам успех на Любо и всички негови последователи: Николай Колев

 3. Zdravei
  Mihahme tochka 8-izpratihme proben email kato klienti kam saita-OK.
  No nie ne poluchaveme nishto v saita.Kak se proveriava emaila/v saita/,kade se vliza? ili ima nastroiki?

  1. Любо Николов

   Здравейте, RT! Съобщението не се получава в сайта, а на имейл адреса, който сте задали. Проверете дали сте задали правилно имейл адреса и дали имейлът не е отишъл в спам-папката. Ако не се получва, пробвайте с друг имейл адрес, при друг доставчик. Най-добре изгледайте видеото още веднъж за справка.

 4. Zdravei,izpalnih vsichko po stapkite, no za contact formata ne znam kak da q prenesa v saita. Sled tova kakvo sledva ,kak se aktivira saita?

  1. Любо Николов

   Изгледа ли видеото към тази статия (най-отгоре) от край до край?

  1. Любо Николов

   Изгледай видеото най-отгоре. Показвам как се изключват коментарите от седмата минута нататък.

 5. гледах видеото четох пробвах и все ми дава Failed to send your message. Please try later or contact the administrator by another method.

  1. Любо Николов

   Писа ми по имейл, че си инсталирал WordPress локално, на собствения си компютър с xamp. Затова идва и проблемът. На истински хостинг няма да имаш проблем. Иначе за xamp мисля, че можеш да си инсталираш mail сървър, но не съм сигурен. Така или иначе няма значение, защото докато сайтът ти е на собствения ти компютър, никой друг не може да види сайта или да използва формата за контакт.

   1. Здравейте г-н Николов!Благодаря ви за изключително полезната статия.Бих искал да ви помоля да ми дадете някакви препоръки за моят проект(горепосочения сайт).Благодаря ви предварително

 6. Любомир Духлински

  Здравейте, господин Николов! Шапка ти свалям, човече! За един ден научих толкова много за създаването на сайт, колкото не бях прочел по стотици други страници. Проблемът ми е бил, че не съм попаднал на вас.
  Още веднъж благодаря и още веднъж ви свалям шапка!
  Бъдете здрав.
  Поздрави,
  Любомир

 7. Много полезно видео Правя всички тези стъпки. Всичко изглежда ок, но щом кликна да пиша в някое от полетата във формата излиза този текст:Oops! That page can’t be found.

  It looks like nothing was found at this location. Try the search below.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Scroll to Top