Безплатен хостинг и домейн: не си струва! Евтини алтернативи

Безплатен хостинг и домейн (и как да си спестим много нерви)

Понякога получавам имейли от мои читатели, които ме питат дали могат да си направят сайт ползвайки безплатен хостинг и домейн. Причините са различни: някои хора не са сигурни дали ще се справят със задачата да си направят сами сайт и искат само да опитат, други пък просто искат да изпробват WordPress. Трети не искат или за жалост не могат да си позволят необходимата сума.

Няма да можеш да си направиш добър уеб сайт с безплатен хостинг и домейн. Все нещо няма да работи. Все пак има някои хитрини, с които може да спестиш някой лев, които ще опиша по-долу.

Безплатен хостинг: проблеми с качеството и функционалността

Безплатен хостинг и домейн
Безплатният или много евтин хостинг е обикновено със съмнителни качества.

Преди доста години, когато започвах да правя първите си сайтове, и аз не исках да давам пари за хостинг. Бях студент и исках да ми излезе възможно най-евтино. Затова си регистрирах .info домейн, който бе много евтин. След това се регистрирах в американски сайт, който предлагаше безплатен хостинг. Първо, .info домейнът не бе особено престижен. С безплатния хостинг си скъсах нервите – все нещо не работеше или не се получаваше, така както го бях чел описано, че трябва да стане. Мислех, че правя нещо погрешно или не следвам добре указанията. Оказа се, че е заради хостинга.

Поддръжка нямаше, така че нямаше към кого да се обърна при проблеми. Затова си взех много евтин хостинг от неизвестна съмнителна фирма. За жалост и там проблемите бяха много. По метода „проба и грешка“ открих, че при хостинга не си струва да взимаме възможно най-евтиното или безплатното.

Една хостинг фирма има значителни разходи – за сървъри и персонал.  Персоналът следи  денонощно дали тези сървъри да работят. Отделно има денонощна поддръжка по телефона. Бизнес моделът за безплатен хостинг е невъзможен, защото е нерентабилен и носи загуби. Ако предлага безплатен хостинг, дадена хостинг фирма трябва да окичи сайта Ви с реклами, а самият хостинг ще е бавен. Съответно сайтът Ви ще се зарежда много бавно и ще прогони посетителите ви. Те няма да имат търпение да се зареди сайта.

Добрият хостинг не струва чак толкова много

Един приличен хостинг план не е чак толкова скъп. Например най-евтиният план на Jump.bg струва около 3 лв./месец и ще ти е достатъчен като функционалност. Уловката е, че позволява да хостваш само един сайт и се плаща за цялата година наведнъж.

ICN.Bg има добър „Икономичен план“ за около 9 лв./месец. С него можеш да хостваш до 25 уеб сайта наведнъж. Така, ако имаш повече сайтове или разделиш разходите с приятели ще излезе много евтино. С промо код kakse-ICNBG ще получиш допълнително 10% отстъпка.

Безплатен хостинг за ученици

Ако си ученик или студент, можеш да се квалифицираш за безплатен хостинг от ICN.Bg. Суперхостинг също има подобна програма. Повече информация има тук.

Безплатен домейн

Съществуват безплатни домейни с разширение .tk. Зад тях стои малък остров в Тихия океан на име Токелау. Силно ти препоръчвам да не се занимаваш с подобни домейни. Никой самоуважаващ се уебмастър не би избрал такъв домейн. Причината е, че биха възникнали съмнения в посетителите както и в Google  в легитимността на сайта. Често на подобни домейни се намират спамърски сайтове с нискокачествено съдържание.

Евтини .com домейни от Godaddy

Американската фирма Godaddy предлага много евтина регистрация на .com домейни на цена от няколко долара за първата година. За подновяване след първата година, цените стават същите както при българските хостинг фирми. Не препоръчвам Godaddy за хостинг, защото поддръжката им има лоша слава, а скоростта е бавна. Но понякога регистрирам домейни там. Godaddy има често промоции за домейни. Отделно в интернет ще намериш най-различни промоционални кодове. За да ползваш домейн от Godaddy с български хостинг, трябва да идеш настройките на домейна и да въведеш DNS-сървърите на българския хостинг. Между другото, ако не си наясно какъв домейн да избереш, хвърли едно око на статията ми по темата „Избор на домейн“.

wordpress.com

На wordpress.com (не wordpress.org, където си сваляме WordPress) можеш да се регистрираш  безплатен WordPress-блог. Това е удобно, но съществуват някои сериозни ограничения: не можеш да ползватш собствени платени теми и не можеш да инсталираш плъгини. Така например няма да можеш да инсталираш SEO-плъгина на Yoast, който е ключов. Това ще попречи значително на откриваемостта на сайта ти в Google. Освен това, ще получиш интернет адрес от типа на misho.wordpress.com. Има възможност за собствен домейн, но трябва да се плаща допълнително. Цената не е много по-различна от това да имаш собствен домейн и хостинг. Отделно също се плаща, ако искаш да не се показва реклама на сайта ти.

Локална инсталация на собствения компютър

Ако просто искаш да „поиграш“ с WordPress, можеш да го инсталираш локално на компютъра си. Разбира се, никой освен теб, няма да може да отваря сайта ти. Първо ще трябва да инсталираш уеб сървър като Wampserver. После вече можеш да си свалиш и инсталираш WordPress (става дума за Windows – Linux и Mac-овете си имат вграден уеб сървър). След като изградиш сайта си, можеш да го качиш на хостинга и новия домейн с помощта на разширението Duplicator. То, в повечето случаи работи добре, но съществува риск да срещнеш проблеми, с които да не можеш да се справиш сам. Ако се стигне до там, в най-лошия случай ще трябва да изградиш сайта си отново – този път на хостинга или пък да платиш на професионалист за прехвърлянето.

Вярваш ли наистина в идеята си?

В заключение: трябва да инвестираш в домейн и добър хостинг. Ако не си готов да похарчиш стотина лева за тях, следва сериозно да се запиташ дали въобще вярваш в идеята си. Струва ли си наистина да се захващаш? Представи си например фирма, която не може да инвестира тези пари в сайта си. Особено като се има в предвид, че поръчката на професионален сайт ще струва от 1000 лв. нагоре. Подобна фирма вероятно ще има сериозни трудности и не е ясно дали ще просъществува дълго.

* Ползвайки промоционалния код ще подкрепиш kaksepravisait.com. Това ще ми позволи да продължа да влагам време и сили в сайта.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Scroll to Top