Стъпка 1: Да си набавим домейн и хостинг

Първата стъпка от изграждането на твоя нов интернет сайт се състои в това да се сдобиеш с домейн и качествен хостинг.

Тази статия е част от ръководството “Как се прави сайт”. В нея ще изясня двете по-горни понятия. С помощта на видеото ще ти демонстрирам как можеш да си регистрираш домейн и закупиш хостинг.

Гледай видеото на тема домейн и хостинг на 720p на цял екран!

За да виждаш по-долното видео най-добре, ти препоръчвам да го гледаш на 720p HD и на цял екран.

 

Какво означават понятията “домейн” и хостинг” (видео)

 

 

 

Как да се сдобием с домейн и хостинг от ICN.Bg (видео)

Посети сайта на ICN.Bg, за да регистрираш своя домейн и закупиш хостинг! Не забравяй да въведеш промоционален код kakse-ICNBG за 10% отстъпка от цената на избрания хостинг пакет. По този начин също ще подкрепиш при изграждането на настоящия уеб сайт, което ще ми позволи да създавам нови видеоклипове и статии. Ако срещнеш трудности при тази или която и да е от следващите стъпки от ръководството, не се колебай да ми пишеш, за да разрешим заедно проблема.

 

Към ICN.Bg >>>

(отваря се в нов прозорец)

Тук е мястото да благодаря на хората от ICN.Bg, които предоставиха тази промоция специално за всички вас, читателите на kaksepravisait.com.

 

Какво означава “домейн”?

Това е адресът в интернет на твоя сайт. Някои всеобщо известни домейни са abv.bg, google.com, dnevnik.bg, dir.bg и т.н. Домейнът не се купува, а само може да се регистрира за определен срок. Това е най-малко една година. Ако спреш да плащаш годишната такса, ще загубиш възможността да ползваш домейна. Някое друго лице или организация ще имат възможност да го регистрират и ползват. Това на практика се случва често.

Случи ми се и на мен с един домейн, който бях решил да не подновявам. Фирма, чийто бизнес е да регистрира такива домейни, ми изпращаше имейли в продължение на цяла година. Предлагаха ми да си “откупя” домейна на цена, много пъти по-висока от таксата за едногодишна регистрация. След като измина една година, фирмата също се отказа от домейна и аз го регистрирах отново. Много от .com домейните са вече отдавна заети. Това означава, че ще трябва да си доста креативен с избора на такъв домейн. За сметка на това все още има достатъчно на брой свободни и хубави .bg домейни. Регистрацията на .com домейн за една година струва около 20 лева, а на .bg – около 55 лева.

Добрият изборът на домейн е нещо доста важно и ключово. Има възможност да смениш домейна в бъдеще, но най-добре е да започнеш с подходящия. Критериите ми при избор на домейн съм описал подробно в отделна статия, озаглавена „Как да изберем най-подходящия домейн за сайта ни“.

Хостинг

Хостинг е услуга, която се предлага от специализирани фирми. Опростено описано, нещата изглеждат така: тези фирми поддържат големи складове с компютри. Тези компютри са включени денонощно и имат бърза връзка с интернет. Върху тях се намира твоя сайт, както и безброй други интернет страници. Принципно можеш да ползваш услугите на всяка добра хостинг фирма. Моят фаворит е ICN.Bg, защото предлагат много добро съотношение между цена и качество.

Ако сайтът ни няма да е на български, препоръчвам хостинга на SiteGround, който също е отличен.  SiteGround са изцяло българска фирма, която е много силна на американския и западноевропейския пазар. Сървърите им се намират в Амстердам, Лондон, Милано, Чикаго и Сингапур. При закупуването на хостинга се посочва местоположението на сървъра, който желаете да ползвате. Затова, ако правим сайт, насочен основно към чуждестранна публика, горещо препоръчвам да ползваш тях. По този начин сървърът, върху който се намира сайта ти, ще е възможно най-близо до посетителите ти. Това означава по-висока скорост на зареждане и по-добро класиране в резултатите от търсене на Google.

Съветвам те да не се занимаваш с нискокачествени евтини фирми за хостинг, защото иначе рискуваш много главоболия и нерви. Важно е хостингът да е надежден. В противен случай може да загубиш клиенти и съответно пари. Представи си онлайн магазин, който не е достъпен в продължение на един час, заради проблеми с хостинга – през това време няма да могат да се реализират никакви продажби.

Препоръчвам ти да избереш най-евтиния план за хостинг на ICN.Bg – Ултима (~80 лв./година). Той ще ти е напълно достатъчен за твоя пръв сайт. Когато сайтът ти стане популярен и десетки хиляди хора започнат да го посещават, винаги можеш да преминеш към по-висок клас хостинг план. Планът “Ултима” позволява хостването на само един домейн. Ако ще имаш повече от един сайт със собствен домейн, подходящ е планът “Икономичен”. С него можеш да хостваш до 25 отделни домейна.

Нещо, което доста хора не осъзнават: не е нужно твоят домейн и хостинг да са при една и съща фирма. Няма никакъв проблем да регистрираш домейна си при един доставчик, а да ползваш хостинга на друг.

Хубавите неща на този свят не са безплатни. За да регистрираш домейн и да си набавиш качествен хостинг ще трябва да отделиш дребна сума. Това е неизбежно, ако си решил да създадеш сериозен интернет сайт, който да възвърне инвестицията ти.

Ако все още не си го направил – набави си своя домейн и хостинг, за да можеш да преминеш към втора стъпка от изграждането на твоя нов уеб сайт! В нея ще инсталираш WordPress – двигателя на новата интернет страница. Не забравяй да ползваш промоционален код kakse-ICNBG, за да получиш 10% намаление от цената на хостинга.

Към Стъпка 2 >>

** Ако ползваш кода за намаление, аз също ще получа дребна комисионна. Това ще ми помогне да поддържам “Как се прави сайт” актуален и да качвам полезни нови видеа и статии.

49 коментара

 1. Ross

  поздравления за интересния курс!
  Едно въпросче , трябва ли да създавам база от данни за да мога да качвам проекти на web ?

  Отговор
  • Любо Николов

   Благодаря! WordPress няма да работи без база данни.

   Отговор
 2. rosen

  napravix sait no kato go tarsq na google ne izliza pishe che ne sashtestvuva kakvo trqbva da pravq za da izlezne

  Отговор
 3. Катя

  Любо, благодаря за усилията ти. Имам един въпрос: как да взема хостинг от доставчик, различен от регистриралия домейна ми? Харесала съм си доставчик в чужбина, но като искам да вържа домейна към тях, ми искат някакъв номер от регистрар, но пък трябвало да минат 60 дена от регистрирането на домейна, преди да мога да го местя. Другата възможност е Shared hosting service, но той, моят сайт, в момента не се хоства никъде, така че реално няма какво да се шерва. Дано съм обяснила правилно. Какво ще ме посъветваш?

  Отговор
  • Любо Николов

   Няма проблем да регистрираш домейна при един доставчик и да ползваш хостинг от друг. За целта в настройките на домейна трябва да въведеш DNS-адресите на хостинг доставчика. Shared hosting означава споделен хостинг, което е стандартното и, което аз демонстрирам във видеоклиповете. За хостинг препоръчвам ICN.Bg, a за сайтове на английски — SiteGround.

   Отговор
 4. Стефан Михайлов

  Здравей Любо, искам да ти благодаря първо за изчерпателното ръководство и искам да те попитам, задължително ли е първо да закупя домейн и хостинг, преди да започна да правя сайта, мисълта ми е мога ли да започна да го правя и в последствие да закупя домейна?

  Отговор
  • Любо Николов

   Ако искаш да имаш приличен сайт, задължително ще ти трябват домейн и добър хостинг.

   Отговор
 5. Dimcho

  Здравей Любо какво ти е мнението за hostpapa.co.uk като хостинг компания? Благодаря предварително за отговора!

  Отговор
  • Любо Николов

   Никога не съм ползвал британски хостинг. За сайт на английски бих взел SiteGround. Имат сървър в Лондон. Трафикът ти само от Англия ли ще идва? По-евтиният вариант е ICN.Bg, които също биха свършили работа, но сайтът вероятно ще се зарежда малко по-бавно за потребители в Англия.

   Отговор
 6. Марина

  Здравейте, Любо!
  Аз съм едно 53 годишно бабе, което също си е наумило да си прави сайт. Обаче понеже по професия съм от дълги години просто чистачка, не разбирам много компютърните и интернетните работи. Криво-ляво успях да си купя хостинг от първата ми попаднала реклама на FatCow. Жалко, че не видях сайта Ви по-рано. И сега какво да правя? Да регистрирам домейна си някъде из акаунта си ли? Ето какво ми отговориха от съпорта:
  I was able to access the sitelock tool without any issues. However, I could not find any domains in your account. You have one domain credit in the account. Using this credit you can register the domain for one year.

  Отговор
  • Любо Николов

   Здравей, Марина! Не съм чувал за FatCow. Щом вече си платила, ползвай ги тях. Явно не си си регистрирала домейн. Направи го и започвай да изграждаш сайта си. Домейнът изглежда е включен в цената на твоя хостинг пакет.

   Отговор
   • Marina

    Благодаря !

    Отговор
 7. Светослав Тодоров

  Здравей Любо !
  Първо искам да ти благодаря за сайта ”Как се прави сайт”!
  Второ ще опиша себе си с 1 изречение : Аз съм просто един потребител и бивш геймър , който има желание да се научи как се създава нещо , а не само как се ползва.
  Докато четях началната страница Ръководството “Как се прави сайт” , после Стъпка 1: Да си набавим домейн и хостинг и като поразгледах из сайта на icn.bg през главата ми минаха много десетки въпроси . Ще напиша :
  Разгледах домейните , който предлага icn.bg , но не видях .no . Имам желание да направя сайт на 3 езика , но с домейн .no .

  Отговор
 8. Светослав Тодоров

  Сега забелязах , че .no е разширение на домейн .

  Отговор
  • Любо Николов

   Здравей, Светославе!

   .no e разширение за норвежки домейн. За домейни, които отоговарят на региони, понякога има специални изисквания. Досега не съм регистрирал .no домейн. След кратко търсене в Google открих, че свободната регистрация на домейно с това разширение започва от средата на юни и е за жители на Норвегия. Не знам как го проверяват — може би е възможно да го заобиколиш някак си. Вероятно и цената за регистрация ще е по-висока. При допълнителни въпроси ми пиши на lubo@kaksepravisait.com или оставяй коментари под съответните статии.

   Отговор
 9. Светла

  Здравей. Къде трябва да въведа промоционалния код? И как да си поискам фактура?

  Отговор
  • Светла

   Всъщност за фактурата се ориентирах. Само за кода не знам къде трябва да се въведе.

   Отговор
   • Любо Николов

    Здравей, Светла! Промо кода въвеждаш тук.

    Отговор
 10. Lacosteee1

  Здравейте

  Бих искал да попитам , как мога да бъда сигурен в това ,че ако регистрирам домейн някой няма да регистрира същия.

  Благодаря за отговора!

  Отговор
  • Любо Николов

   Здравей, Георги!

   Ако вече си регистрирал домейн, принципно няма как някой друг да регистрира същия. Единствената възможност е някой да оспори домейна и, ако това е основателно, да ти го отнемат. Затова е важно да не използваш имена на марки или фирми, които не притежаваш, в домейна си. Например, ако регистрираш obichamcocacola.com рискуваш да получиш писмо от адвокатите на Кока кола. Ако обаче регистрираш obichamgazirano.com, нямаш проблем. Иначе е важно да си плащаш навреме годишната такса, иначе домейнът ти ще бъде освободен за регистрация от други хора/фирми.

   Отговор
 11. Lacosteee1

  Много благодаря за отговора.Също така информацията ,която е представена в сайта е много полезна.

  Успех….

  Отговор
  • Любо Николов

   И на теб успех със сайта ти! Пиши отново, ако срещнеш проблеми.

   Отговор
 12. Анджело

  Здравей , Имам проблем когато стигна до плащането във ИСН,прехвърля ме на страницата Гате 2 шоп попълвам всички полета и когато цъкна продължи нищо не се случва. Благодаря предварително .

  Отговор
  • Любо Николов

   Здравей, Анджело! Странно. Не знам дали проблемът е с твоя компютър или с Gate2Shop. Първо провери да не би пък плащането да е минало. Ако не е, звънкай направо на поддръжката на ICN.Bg или пробвай друг начин на плащане — PayPal или касите на EasyPay например.

   Отговор
 13. Hristina

  Здравей, Любо! Много хубав сайт, поздравления, точно за хора като мен, които не са много в час! Открих сайта ти точно навреме.
  Въпросът ми е към коя домейн и хостинг фирма да се ориентирам за сайт , откриваем лесно в Германия?
  Благодаря ти много!

  Отговор
  • Любо Николов

   Здравей, Христина!

   За това дали ще е откриваем сайта ти: не е много от решаващо значение при коя фирма си взела своя хостинг и регистрирала домейна. Само е важно да ползваш читава фирма. ICN.Bg ще ти свърши работа. Ако държиш на немски хостинг и си готова да платиш повече — all-inkl.com (но излиза двойно по-скъпо). За домейн — задължително .de домейн. Не забравяй да си сложиш Impressum и Datenschutzerkläring, иначе рискуваш солени глоби.

   Виж и статиите ми на тема СЕО в блога.

   Отговор
 14. Божидар Петров

  Здравей интересува се дали може ако исползвам србски хостинг и срски домейн например kovexsrb.rs ще мога ли да ползвам WordPress на български.
  С Уважение
  Б.Петров

  Отговор
  • Любо Николов

   Да, няма проблем. Езикът на WordPress може да се променя от настройките. Ако искаш езикът на администрацията да е различен от езика на сайта, можеш да ползваш плъгина WP Native Dashboard.
   Отговорил съм и на имейла ти.

   Отговор
 15. Константина

  Здрасти, Любо.
  Има два въпроса.Опитах се, преди да те питам, данамеря информацията сама, но не успях.
  Първият е: Както разбрах имам право в ICN.bg да си регистирам до 16 домейна. Как мога да направя нов. В момента имам 1, скойто започнах. Влязох в регистрацията си в ICN.bg, на моите домейни, но от там нататък не знам какво се прави. Ако въобще съм на правилното място.
  И вторият ми въпрос е: страницата, която в момента имам http://www.vsvetanafmgroup.com/ как мога да направя икона EN и съответно да си я направя на английски. Благодаря.

  Отговор
 16. Йордан

  Здравейте Любо,
  Искам да Ви попитам няколко неща.Първото и най-важно за мен е:При закупуването на хостинг(примерно Ултима),възможно ли е на по-късен етап да бъде сменен планът да кажем с Бизнес?Също да Ви попитам качването на клип,направен от мен,по същият начин ли става,като качването на снимки?И дали е възможно да ми препоръчате тема за уеб магазин,дори и платена?
  Искам също да Ви поздравя за страхотният сайт и начина на обяснение,достъпен за всички.Много успехи и само напред!

  Отговор
 17. К.Костадинов

  Здравейте,имам хостинг план/икономичен/ в ICN.BG
  Понеже не ми харесва сегашното състояние на сайта,мога ли да инсталирам уърдпрес,да изградя нов сайт и после да го сменя със стария.Като остане стария домейн.

  Отговор
  • Любо Николов

   Да, може да се направи, но е по-трудно. Можеш да изградиш сайта на компютъра си с помощта на wamp и после да замениш стария сайт с новия. Малко по-сложно е, но ако знаеш английски, ще можеш да намериш информация в интернет. Важно е за СЕО да пренасочваш старите адреси към новите веднъж като изградиш новия си сайт.

   Отговор
 18. Нелина

  Здравей Любо. Имам въпрос. Имаме сайт, който искам да го направя наново с тази система, от къде да започна?

  Отговор
 19. Камен

  Здравей, Любо!

  До сега съм направил всичко стъпка по стъпка….страхотно е, но съм стигнал до WordPress, Външен вид, но нямам “настройки на темата” възможно ли е да е по-стара тема?

  Поздрави, Камен!

  Отговор
 20. Вики

  Поздравления, Любо! Изключително полезна информация!
  Моят въпрос е: Дали е налично видеото за хостинг в SiteGround или просто аз не го откривам? Благодаря!

  Отговор
  • Любо Николов

   Благодаря ти, Вики! За жалост още не съм готов с видеото за SiteGround. Можеш ли да почакаш до петък?

   Отговор
   • Вики

    Здраве, Любо!
    Мога да почакам и повече, разбира се.
    Благодаря за помощта!

    Отговор
 21. Ваня

  Здравей, Любо,

  Поздравления за сайта- достъпен на разбираем език и най-важното полезен с информацията!
  Моят въпрос е: След като изтече валидността на съответния избран план, регистриран на един домейн и хостинг- какво става след това с нашата информация, заложена в самия хостинг и домейн – ако не се поднови? Ще бъде ли заличена или директно, който купи нашия домейн и хостинг ще “присвои” нашата качена информация? Има ли към ваучера “Privacy Protection” и “Theft protection” с цел да не се краде нашата информация?

  Благодаря предварително!

  Отговор
  • Любо Николов

   Здравей, Ваня!

   За какъв сайт става дума?

   Принципно нищо, което качваш в интернет е на 100% сигурно място. Ако искаш пълна сигурност никой да няма достъп, не го качвай!

   Иначе WordPress е изпитана платформа с добра сигурност, върху която работят стотици хора и, която задвижва милиони сайтове по целия свят. Важно е да ползваш най-актуалните версии на своите плъгини, теми и WordPress. Ползвай сигурни пароли с поне 6 знака, с цифри, малки и главни букви и други знаци!

   Когато си правиш сайт както съм показал, информацията (текстове, снимки и т.н.) се намира на сървъра на фирмата за хостинг. Тя прави тази информация достъпна за целия свят. От ICN.Bg поддържат 30 архивни копия на информацията ти – по едно на ден. Отделно можеш да ползваш плъгин като BackWPup, за да правиш автоматично свое архивно копие. Така и да се случи нещо, ще имаш резервно копие.

   Ако спреш да плащаш годишната такса за домейн и хостинг ще стане следното:
   – хостинг фирмата ще изтрие данните ти. Никой не може, обаче да закупи твоя хостинг пакет
   – домейнът ще бъде освободен за регистрация. Всеки който пожелае, ще може да го регистрира и да си изгради свой сайт на домейна, който си ползвала

   Можеш да купиш Privacy Protection, ако желаш. Данните ти за контакт няма да са свободно достъпни в интернет. Повече информация ще намериш тук.
   Theft Protection е безплатна услуга, включена във всеки хостинг план. Повече информация има тук.

   Отговор
 22. Ваня

  Здравей, Любо,

  добавям пояснение към въпроса ми по-горе: Имам предвид не ваучер, а план – “Privacy Protection” и “Theft protection” с цел да не се краде нашата информация?
  Благодаря!

  Отговор
  • Vanya

   Благодаря за помощта!

   Отговор
 23. Фани

  Здравейте!Сайтът Ви е страхотен, много полезен за начинаещи като мен. Тъй като съм решила да създам собствен он-лайн магазин с Word press, искам да Ви попитам дали това въобще е възможно начинание за начинаещ в тази област? Офертите които споменавате на icn.bg наистина са много добри и смятам да се спра именно на тях но ме притеснява дали не съм се заела с трудна мисия която няма да мога да завърша и парите за хостинг и домейн да отидат на вятъра.Ще се радвам ако намерите време да ми отговорите 🙂

  Отговор
  • Любо Николов

   Благодаря! Можете да създадете онлайн магазин с помощта на разширението WooCommerce. Засега нямам видеа по въпроса. В YouTube има много информация на английски.

   Отговор
 24. Sevgi

  Здравей! Сайтът е страхотен, не знам как щях да се справя без всички тези полезни съвети! Благодаря много, за помощта! 🙂

  Отговор
  • Любо Николов

   Благодаря, Севги! Пиши, ако нещо е неясно или пък срещнеш проблеми!

   Отговор
 25. Биргит

  Здравей Любо,
  благодаря за полеъните съвети! Бих искала да попитам – тези 15/16 домейна ве4е не се предлага от icn.bg в ултима плана, или аз нещо недовиждам?

  Отговор
 26. Биргит

  Всъщност един единствен домейн се предлага само в най-скъпия план ^^ … та аз ли бъркам понятията или от създаването на сайта ти, в ICN са направили сериозни ценови промени? О.о

  Отговор
  • Любо Николов

   Здравей, Биргит!

   Ако искаш да ползваш хостинга си за повече от един домейн, си вземи плана “Икономичен”. Той ти дава възможност да хостваш до 25 сайта, всеки на отделен домейн. Годишната такса за всеки домейн се заплаща отделно. По-високите планове “Бизнес” и “Стандарт” включват безплатен домейн и хостване на неограничен брой домейни. Тези планове, обаче са по-скъпи и едва ли ще имаш нужда от тях на този етап.

   Отговор

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *