Евтин хостинг и домейн: най-изгодните хостинг планове и фирми (2019)

Евтин хостинг

Безплатният хостинг не е за препоръчване (заради много лошото качество на услугата). Съществуват, обаче добри и евтини оферти от утвърдени хостинг фирми. За евтин хостинг план, най-добрата оферта за мен е тази на Jump.BG. Фирмата предлага хостинг на много добра цена: 2,90 лв./месец. Какви са уловките?

Jump.BG една от реномираните фирми на българския пазар с бързи сървъри и добра денонощна поддръжка. Един от редовните спонсори са на WordPress събитията в България (заедно с ICN.Bg и Суперхостинг).

Уловките към евтиния план Хостинг ONE на Jump.BG:

– Може да се хоства само един сайт. Ако искаме да хостваме повече сайтове, ще ни трябва по-висок пакет.

– Процесорното време е сравнително ограничено до 20 минути на ден. Това няма да е проблем за фирмен сайт или друг тип сайт с доста посещения (до около 10-15 хил. посещения/месец). Инсталирането на кеширащ плъгин като WP Fastest Cache също ще помогне да ползваме възможно най-малко от процесорното време. Това е за препоръчване и без това, защото сайтът ни ще се зарежда доста по-бързо за посетителите.

Hosting-one-JumpBG

– Трябва да платим за цяла година наведнъж (34,80 лв). Дори и така, сумата е малка.

Хостинг пакети за повече сайтове на един хостинг

По-високите хостинг пакети позволяват хостването на повече сайтове. Ако възнамеряваме да хостваме два или повече сайта, моят фаворит е споделеният хостинг план „Икономичен“ на ICN.Bg за 8,70 лв./месец. Това е утвърдена на пазара ни хостинг фирма с надеждни сървъри и компетентна денонощна поддръжка. С промо код kakse-ICNBG ще получите 10% отстъпка и ще подкрепите kaksepravisait.com. С този хостинг план имаме възможност да хостваме до цели 25 сайта.

Kак да ползваме втори домейн с хостинга, който вече имаме съм обяснил в следната статия: Два домейна на един хостинг

Евтин американски хостинг?

Ако правим сайт за българската публика, няма смисъл да ползваме американски хостинг. От една страна цените за добър американски хостинг са двойни и тройни спрямо цените на българските фирми. От друга – сайтът ще се зарежда бавно за български потребители, защото сървърите се намират в Америка. Колкото по-бавно се зарежда даден сайт, толкова по-голяма е вероятността потребителите да се изнервят и напуснат сайта.

Намират се промоционални оферти от неизвестни американски хостинг фирми за по един, два, три долара на месец. Това не е реалистична цена и подобни фирми рядко могат да предложат добра услуга. Стойте надалеч от хостинга на фирми като GoDaddy (които обаче предлагат добри евтини домейни) или iPage.

Ако имате много потребители от целия свят, най-евтиният вариант е да ползвате евтин български хостинг и CDN. Чрез CDN-услугата, изображенията се съхраняват на върху сървъри по целия свят. Потребителят зарежда съответното изображение от географски най-близкия до него сървър. Самият текст винаги се зарежда от сървъра на хостинг фирмата в България, но текстът е и с най-малкия обем/тегло в сайта. Добра и евтина CDN услуга предлага BunnyCDN. Как се настройва CDN с кеширащия плъгин за WordPress WP Fastest Cache е обяснено тук (на английски).

Ако сайтът ни е насочен към американска или западноевропейска публика, моят фаворит е SiteGround, макар и те да не са най-евтината опция. Това е много успешна българска фирма с централа в София, която успя да се утвърди на американския пазар. Най-евтиният хостинг план StartUp е под 4 евро/месец, но също позволява хостването на само един сайт. Планът GrowBig позволява хостване на неограничен брой сайтове, а цената е 6,45 евро/месец.

Ако изберете SiteGround, си поръчайте хостинг задължително поне за цяла една година! Цената скача значително след изтичане на първоначално заплатения срок (StartUp става почти 10 евро/месец, а GrowBig – 6,45 евро/месец; цени без ДДС). Можем да заобиколим това увеличение на цените като след първата година си купим нов хостинг план от SiteGround и преместим сайта на него вместо да удължаваме вече закупения пакет.

WordPress хостинг планове

От около година се появиха специални оферти за WordPress-хостинг. Това е преди всичко маркетинг. Разликите с обикновените планове за споделен хостинг са малки и от значение повече за професионалисти. Обикновено цените са по-високи, но ако намерите по-изгодна оферта спрямо обикновения споделен хостинг, можете да се възползвате.

Евтин домейн (за първата година)

Разбира се освен хостинг, ще ни трябва и домейн. Домейните с разширение .bg са малко по-скъпи: около 60 лв./година. Ако цената е най-важният фактор, препоръчвам ползването на .com домейн, защото той струва около 25 лв./година.

GoDaddy често има промоции за регистрация на домейни .com за по няколко долара за първата година. Това е много изгодно. След първата година, цената скача и е малко по-висока от тази на българските фирми. Тогава си струва да трансферираме домейна към българска фирма. Намират се и евтини оферти за домейни с разширения .eu, .info и други. Бих стоял надалеч от подобни домейни, защото са сравнително непознати и не можаха да се утвърдят.

Как да до ползваме домейн от GoDaddy с български хостинг съм обяснил в тази статия: Как да свържа домейн с хостинг.

Още няколко бързи препоръки как хостингът да ни излезе възможно най-евтино

– Платете за цяла година наведнъж. Ако плащаме месец за месец хостинг плана си, ще ни излезе между 15% и 30% по-скъпо.

– Не забравяйте да си поискате фактура, ако имате фирма, за да можете да си приспаднете данъците.

– Следете за повишения на цената след първата година и си вземете нов хостинг план, ако това ще ви спести пари (вместо да подновявате съществуващия хостинг план).

– Споделете хостинг плана си с приятел, на когото имате доверие. Споменатият по-горе „Икономичен“ хостинг план на ICN.Bg позволява хостването на до 25 сайта.

*Някои от горните линкове са партньорски. Ако ги ползвате, ще подкрепите мен и kaksepravisait.com. Благодаря!

Ако имате въпроси относно по-горната тематика, моля оставете ми коментар:

11 коментара за “Евтин хостинг и домейн: най-изгодните хостинг планове и фирми (2019)”

 1. Стефан

  Здравейте,защо според Вас eu и org не са се утвърдили?И ако името в bg вече е заето,може ли да го пуснем вeuили няма да е добре?

 2. Стефан

  Специално за Jump.bg не мога да кажа нищо позитивно. За евтиния хостинг, сайта не зарежда, трагедия!

 3. Pingback: cheapest price on allegra

 4. Pingback: what is diclofenac sodium enteric coated tablets 50mg

 5. Pingback: order colchicine online

 6. Pingback: flomax discount card

 7. Pingback: januvia online

 8. Pingback: levothyroxine 2023

 9. Pingback: rosuvastatin prices

 10. Pingback: buy diltiazem hydrochloride 2 cream

 11. Pingback: topamax used weight loss pill

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Scroll to Top