Инструменти

Инструменти за успешно изграждане на сайтПрез годините имах възможността да създам значителен брой сайтове за както за мои проекти, така и за клиенти и приятели.

Факт е, че подходящите инструменти, услуги и софтуер много помагат за успеха и да се спести време. На тази страница бих желал да споделя своя опит. Затова тук ще намериш списък  на онези инструменти, услуги, сайтове и други полезни ресурси, които препоръчвам. Ще актуализирам и попълвам тази листа, когато имам нови препоръки.

Някои от линковете по-долу са партньорски. Ще получа дребен бонус, ако решиш да закупиш някой от изброените продукти. Цената за теб няма да се промени. Познавам добре и ползвам всеки един от тези инструменти. Препоръчвам ги, защото са полезни и качествени, а не заради дребните комисионни които получавам, ако си купиш нещо. Не харчи пари за тези продукти, освен ако не смяташ, че имаш нужда от тях или, че те ще ти помогнат да постигнеш целите си.

Домейни и Хостинг

Всяка от изброените по-долу фирми предлага отлична хостинг услуга, подходяща за гладко инсталиране и ползване на WordPress. Която и от тях избереш, няма да сбъркаш.


Jump.BG предлагат изгоден хостинг план за около 35 лв./година, но той може да се използва само за един сайт.

СуперХостинг са една от най-утвърдените, реномирани и най-стари фирми на българския пазар. Фирмата разполага с добра и компетентна поддръжка.

logo_500-1

SiteGround предлагат отличен хостинг за сайтове насочени към чуждестранна публика (извън България). Цените са добри, а качеството на услугата е отлично – това е бърз и надежден хостинг с добра поддръжка. Сървърите се намират в Амстердам, Лондон, Чикаго и Сингапур. Сървъри в България няма. Поради това SiteGround не са най-подходящият избор за сайтове, насочени към българската публика. Много е удобно, че поддръжката по имейл и телефон е на български, защото фирмата е изцяло българска. Страхотно постижение е, че са сред лидерите и най-известните имена както  на американския, така и на западноевропейския пазар. С този линк ще получиш 50% отстъпка от регулярната цена при първата ти поръчка.

WordPress

WordPress е моят избор №1, когато става дума за платформа за изграждането на сайт. Идеален е не само за блогове, но и за много други типове сайтове – фирмени, лични, нишови и т.н. Използвам WordPress при почти всички свои проекти включително и настоящия сайт.

Съставил съм списък на моите ТОП 7 плъгини за WordPress. Освен това може да ти е полезна полезна статията за 30-те най-популярни плъгини.

Теми за WordPress

Преди време тук препоръчвах някои платени теми за WordPress. В днешно време, обаче се намират добри безплатни теми, с които сме в състояние да изградим красиви сайтове. Любимата ми е Astra. Има и платена премиум версия, но безплатната е достатъчна за начало. Много ми харесва възможността да импортираме готови сайтове, които да ползваме за основа.

Снимки

Противозаконно е да се използват снимки, чийто авторски права не го позволяват. Казано в прав текст: използването на снимки от други сайтове или открити в Google Image Search в много от случаите представлява кражба и нарушение на авторските права. В западния свят за подобно нещо бързо ще получите писмо от адвокат с искания за обезщетение.

На Unsplash ще намериш голям брой прекрасни снимки, които са напълно безплатни и можеш да ползваш както намериш за добре.

Графични редактори

Photoshop е от много години де факто стандартът в областта. Съществуват, обаче и прилични безплатни алтернативи, които за нашите цели са напълно достатъчни: Paint.NET и Gimp. Вторият е преведен на български.

Pixlr също е много добър, опростен аналог на Photoshop. Уеб базиран е, т.е. ползва се директно от браузъра и без инсталация.

Canva ви позволява да правите зрелищни банери и графики без да имате опит като графичен дизайнер.

Статистика

Google Analytics дава много подробна статистика за броя и профила на посетителите ви както и откъде идват посещенията на сайта ви. Ползва се при буквално всеки самоуважаващ се уеб сайт.

Текстови редактори

LibreOffice е идеална безплатна алтернатива на продуктите на Microsoft. Имат и проверка на правописа на български.

Друг софтуер

FileZilla е удобен и популярен FTP клиент.
Notepad++ е хубав редактор на код.
Poedit позволява редактирането и създаването на преводи на теми и плъгини.
LastPass е отличен мениджър за пароли – помни ги и ги синхронизира между различни компютри.

Имейл маркетинг

MailChimpMailChimp е една от водещите фирми тук. Аз ги ползвам за имейл бюлетина си. Голямото предимство при тях е безплатният план – до 12 000 имейла на месец и до 2 000 абоната  не струват нищо. Интерфейсът е удобен.

Scroll to Top
Scroll to Top