Как да изберем подходящ домейн за сайта си (и избегнем тези грешки)

Веднъж направим ли уеб сайт на даден домейн, смяната на домейна е трудоемък процес. Рискуваме да загубим позиции в резултатите от търсене на Google. Затова е важно от самото начало да не допускаме грешки при избора на домейн.

Как да изберем домейн

Марка или ключови думи?

Има два основни подхода при избора на домейн.

1. Единият подход е напълно логичен — да изберем домейн, който отговаря на името на нашата фирма или на името на вашата марка или продукт.  Например домейните на куриерите от Еконт и Спиди сa econt.com и speedy.bg, а на Кока Кола — coca-cola.bg

2. Другият подход е да изберем домейн, който съдържа ключовите думи, за които искаме да се класираме в Google. Например: имате фирма за ремонт на покриви и регистрирате домейна remontnapokrivi.com . Защо? Ако някой потърси в Google фразата „ремонт на покриви“, този домейн вероятно ще излиза малко по-високо в резултатите от търсене. Преди години този фактор имаше значителна тежест и предимството беше голямо. Затова и огромна част от подобни домейни са отдавна заети. В днешно време това предимство е дребно — от Google постоянно подобряват алгоритъма си. Google използва над 200 фактора в алгоритъма си за класирането на сайтове в резултатите от търсене. Името на домейна е един от тях и няма голяма тежест.

Марки като Coca Cola, Domestos, Еконт и т.н. са станали почти нарицателни имена в своите области. В дългосрочен план домейн, който отговаря на определена марка ще има висока стойност. С времето марката ще става все по-разпознаваема. Затова, ако вече имаме фирма или планираме да развием определена марка, е най-добре и най-логично да използваме името й за своя домейн.

Препоръка: Ако вече имаш фирма или продукт, който искаш да утвърдиш или които вече са придобили някаква репутация в нишата си, ползвай неговото име при избора на домейн. Ако просто имаш идея за нов бизнес или искаш да експериментираш, можеш да регистрираш домейн, който съдържа ключови думи. Това евентуално може да даде дребна преднина при намирането на сайта Google, когато някой потърси съответните ключови думи.

Разширениe на домейна

Съществуват най-различни разширения на домейни според географията им, например:
.bg – български
.com, .org, .net – глобални
.eu — Европейски съюз
 
Препоръчвам ти да ползваш разширение или .com, или .bg, защото това са най-популярните и утвърдените разширения на домейни в България. Хората просто са свикнали с тях.
 
Домейните с разширение .com са добър избор, особено ако бюджетът ни е ограничен. Цената е около 25 лв./година (регистрацията на .bg домейн струва около 60 лв./година). Освен това няма нужда от попълване на писмени документи както е с .bg домейните. Регистрацията става почти веднага и можем да започнем да работим върху сайта си. За съжаление повечето кратки домейни са отдавна заети и няма да можеш да ги регистрираш. Затова ще трябва да бъдеш по-креативен при избора на домейна. Например kola.com, koli.com и kolite.com вече са заети. Затова може да пробваш нещо от рода на hubavakola.com или hubavikoli.com.
 
Домейните с разширение .bg са малко по-скъпи. Заради цената си, повече от тях са свободни и са малко по-престижни. Ако имаш фирма, която работи изключително в България, е хубаво да регистрираш .bg домейн. Освен това има много по-голяма вероятност домейнът, който търсим, да е свободен. Цената не бива да ни спира. Идеалният вариант е да регистрираме и .com, и .bg домейна. В противен случай може да регистрираме домейн с едното разширение, а някой междувременно да ни вземе другото и да го регистрира вместо нас.
 
Евентуално може да регистрираме .org или .net домейн. Първоначално тези разширения са замислени за организации. Аз не ги намирам за така хубави като .bg или .com. Ако имам избора между .bg, .org и .net за един и същ домейн, винаги бих избрал .bg. Иначе като цена .org и .net струват колкото .com: около 25 лв./година.
 
Разширението .eu (за Европейски съюз) не можа да се утвърди. Затова не го препоръчвам. По същата причина ти препоръчвам да стоиш настрана от всякакви други разширения като .info, .mobi, .co, .website и т.н. Съществуват и екзотични безплатни домейни с разширения като .tk или .ws. Те не са за препоръчване, защото много често зад тях стоят спамърски сайтове с нелегално съдържание.
 
Ако правиш сайт за пазар, различен от българския, трябва да се информираш каква е местната практика за съответния пазар. Например сайтовете в Германия почти винаги са с разширение .de, а сайтовете във Великобритания — с разширение .co.uk. Иначе е възможно хората да се „мръщят“ или изпитват недоверие към домейни с непознати за тях разширения.

Домейни на кирилица: засега табу

Домейни на кирилица от типа ремонтнапокриви.com не се препоръчват. Преди няколко години много SEO-експерти и аматьори ги ползваха, защото кирилските домейни се класираха високо в резултатите от търсене в Google. Това беше валидно дори за сайтове с ниско качество и слаба информация. Нещата, обаче се промениха и от Google пресякоха тази практика. Злоупотребите доведоха до това, че вече домейни на кирилица се срещат по-рядко в челните резултати. За да се убедим в това, достатъчно е да потърсим например „ремонт на покриви“ . Някога голяма част от първите десет резултата бяха домейни на кирилица. Днес ще намерим много малко кирилски домейни на първа страница. Разбира се не е възможно това да се определи като причинно-следствена връзка. Може би просто голяма част от кирилските домейни да представляват сайтове с ниско качество, които Google наказва по други причини.
 
Домейнът на кирилица има и друг сериозен недостатък. Той като цяло засега не се поддържа много добре от интернет. Един пример: всъщност единствено уеб браузъра показва адреса „www.ремонтнапокриви.org“. Ако копираме този адрес от уеб браузъра и го поставим на друго място (Copy/Paste), ще видим че истинският адрес е „www.xn--80aehnbjmiaidlgjy.org“ . Домейните на кирилица се транскрибират в латиница като винаги започват с “xn-“. Всяка буква от кирилицата отговаря на комбинация от няколко латински букви и числа. Много от обикновените потребители не знаят това. За тях подобен интернет адрес изглежда подозрително.
 
Отскоро съществуват и “.бг”-разширения на домейни изцяло на кирилица. Остава да видим дали то ще може да се утвърди и дали хората ще го приемат и свикнат с него. Засега само веднъж съм виждал сайт на .бг домейн: https://вижинфинити.бг

Лесно въвеждане

Когато избираме домейн следва да изберете такъв, който се запомня лесно. Хубаво е да има само един недвусмислен начин на изписване. Ако това не е така, можем да регистрираме повече домейни, които да сочат към сайта ни. Ако сайтът се казва например www.izberidomеin.com е добре да регистрираме и www.izberidomаin.com. Вторият начин за изписване е коректният английски правопис на думата “домейн”. Колкото по-дълъг е домейнът, толкова повече има вероятност потребителят да сбърка при въвеждането му. Тази поредица от съображения отпада, ако смяташ, че потребителите ще влизат в сайта само от резултатите за търсене на Google.

С тирета или без тирета?

Препоръчвам ти да не ползваш повече от едно тире, а при възможност — избягвай тиретата напълно! Често домейнът ни може да се състои от две или повече думи. Тогава имаме възможност да изберете между домейн с тирета между думите или без – например hubavakola.com или hubava-kola.com. Вариантът без тирета е по-лесен за произнасяне и запомняне. Вариантът с тире, обаче е по-лесен за разчитане.
 
Някои изследвания показват, че домейни с повече от едно тире често водят до спамерски сайтове с ниско качество. Домейни с много тирета създават подозрение в посетителите на сайта Ви.

Без запазени марки!

Не включвай запазени марки в името на домейна си. Ако регистираш домейн като например bormashini-bosch.com рискуваш да получиш писмо от адвокатите на фирмата Бош, а самият домейн да ти бъде отнет.
 
Изборът на подходящ домейн е важен. Възможно е по-късно да сменим домейна на сайта си, а старият адрес да пренасочва автоматично към новия. Това, обаче е свързано с известно количество работа, неудобства и допълнителни разходи.

7 коментара за “Как да изберем домейн”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Scroll to Top