домейнДомейнът е адресът в интернет на Вашия уеб сайт. Ето няколко примера за известни домейни: www.google.com, www.abv.bg, www.youtube.com, wikipedia.org, olx.bg и т.н.

Марка или ключови думи?

Има два основни похода при избора на домейн. Единият е да изберете домейн, съвпадащ с името на марката Ви. Такъв домейн е например www.ariel.bg. Другият подход е да го изберете домейн според ключовите думи, описващи продукта. Пример за това е www.prahzaprane.bg.

Ariel е марка, която е станала почти нарицателно за прах за пране. В дългосрочен план домейн, който отговаря на определена марка има много по-висока стойност. С времето марката ще става все по-разпознаваема.

Ако вече имате фирма или планирате да развиете определена марка, препоръчвам да използвате името й за своя домейн. Макар и марката да няма нищо общо с това, което продавате (като например www.apple.com), в дългосрочен план една уникална солидна марка може да бъде изключително ценна.

Ако просто опипвате почвата, създавате нишов сайт или сте силно фокусирани върху определена специфична категория продукти, можете да регистрирате и домейн отговарящ на ключова дума, например: www.prahzaprane.bg. Това ще Ви даде дребна преднина при намирането на сайта Ви в гугъл, ако някой потърси “прах за пране”. Допреди няколко години гугъл предпочитеше домейни включващи ключови думи. Това предимство, обаче значително намаля. Тук трябва да се има в предвид и конкуренцията. Ако се състезавате за позиция със стари и утвърдени сайтове с много информация, ще Ви е много трудно да се класирате в челните резултати от търсене за съответните ключови думи. Повече информация относно това как да класираме сайта си добре в Google ще намерите в тази моя статия: https://www.kaksepravisait.com/seo-optimizaciya/

Разширения на домейна

Съществуват различни разширения на домейни според географията им:

  • .bg – български
  • .com, .org, .net – глобални
  • .eu — Европейски съюз

.bg домейните са по-скъпи, около 55 лева на година (.com са по 25 лева/година). Заради цената си, те са по-слабо разпространени, но в същото време са престижни. Ако имате фирма, която работи изключително в България, е хубаво да регистрирате .bg домейн. Освен това има много по-голяма вероятност домейнът, който търсите, да е свободен.

Домейните с разширение .com са също добър избор. За съжаление повечето кратки имена са отдавна заети и няма да можете да ги регистрирате. Затова ще трябва да имате повече въображение при избора на домейна. Например kola.com, koli.com и kolite.com вероятно вече са заети. Затова може да пробвате нещо от рода на hubavakola.com или hubavitekoli.com.

Евентуално можете да регистрирате домейн .org или .net. Тези разширения, обаче не са така хубави като .bg или .com. Ако имам избора между .bg, .org и .net за един и същ домейн, винаги бих избрал .bg.

Разширението .eu не можа да се утвърди. Затова не го препоръчвам. По същата причина Ви препоръчвам да стоите настрана от други разширения като .info, .mobi, .co, .website и т.н.

Ако правите сайт за пазар, различен от българския, трябва да се информирате каква е практиката за съответния пазар. Например сайтовете в Германия почти винаги са с разширение .de, а сайтовете във Великобритания — с разширение .co.uk

Домейни на кирилица

Домейни на кирилица не се препоръчват. Преди много експерти и аматьори ги ползваха, защото кирилските домейни се класираха високо в резултатите от търсене в гугъл. Това беше валидно дори за сайтове с ниско качество и слаба информация. Нещата, обаче се промениха. Злоупотребите доведоха до това, че вече домейни на кирилица се срещат рядко в челните резултати. За да се убедите в това потърсете например „ремонт на покриви“ . Някога голяма част от първите десет резултата бяха домейни на кирилица. Днес ще намерите малко кирилски домейни на първа страница. Разбира се не е възможно това да се определи като единствена причина. Възможно е просто голяма част от кирилските домейни да представляват сайтове с ниско качество, които гугъл наказва по други причини.

Въвеждането на кирилски домейн от потребителя в интернет браузъра е трудно. Адресът на този сайт беше първоначално как-се-прави-сайт.com. За да го въведете сам от клавиатурата, трябва веднъж да напишете на кирилица “как-се-прави-сайт.” и след това да смените клавиатурната си подредба на латиница, за да напишете “com”. Отскоро съществуват “.бг” разширения на домейни напълно на кирилица. Те са нещо ново и засега също не са се утвърдили.

Домейнът на кирилица има и друг сериозен недостатък. Той като цяло засега не се поддържа от интернет. Един пример: всъщност единствено уеб браузъра показва адреса „www.ремонтнапокриви.org“. Ако копирате този адрес от уеб браузъра и го поставите на друго място, ще видите че истинският адрес е „www.xn--80aehnbjmiaidlgjy.org“ . Домейните на кирилица се транскрибират като винаги започват с “xn-“. Повечето потребители не знаят това. За тях подобен интернет адрес изглежда подозрително. Освен това имейл адрес от типа email@xn--80aehnbjmiaidlgjy.org е неприемлив. Алтернативното имейл@ремонтнапокриви.org не се поддържа, така че подобен имейл адрес не може да съществува.

Лесно въвеждане

Когато избирате домейн следва да изберете такъв, който лесно се запомня. Хубаво е да има само един начин на изписване. Ако това не е така, можете да регистрирате повече домейни, които да сочат към сайта Ви. Ако сайтът Ви се казва например www.izberidomеin.com е добре да регистрирате и www.izberidomаin.com. Вторият начин за изписване е коректният английски правопис на думата “домейн”. Колкото по-дълъг е домейнът, толкова повече  има вероятност потребителят да сбърка при въвеждането му. Тази поредица от съображения отпада, ако смятате, че потребителите Ви ще влизат в сайта само от резултатите за търсене на гугъл.

С тирета или без тирета?

Препоръчвам Ви да не ползвате повече от едно тире, а при възможност — избягвайте тиретата напълно! Често домейнът Ви се състои от две или повече думи. Тогава имате възможност да изберете между домейн с тирета между думите или без – например hubavakola.com или hubava-kola.com. Вариантът без тирета е по-лесен за произнасяне и запомняне. Вариантът с тире, обаче е по-лесен за разчитане.

Някои изследвания показват, че домейни с повече от едно тире често водят до спамерски сайтове с ниско качество. Домейни с много тирета създават подозрение в посетителите на сайта Ви.

В заключение ще кажа, че изборът на домейн е важен, но не съдбоносен. Ако се наложи, по-късно може да смените домейна на сайта си, а старият адрес да пренасочва автоматично към новия. Това, обаче е свързано с доста работа. Все пак е много по-добре да изберете правилния домейн от самото начало.

Ако имате съмнения кой домейн да изберете или пък други въпроси по темата, ми пишете на lubo@kaksepravisait.com или оставете коментар по-долу.

Share This