Как да сменим паролата на своя WordPress-сайт

Важно е да знаем как се сменя паролата на WordPress инсталация, ако по някаква причина загубим администраторския достъп. В нормални условия можете да смените паролата директно през интерфейса на WordPress. Отделно, ако забравите паролата си, WordPress има вграден механизъм за възстановяване на паролата по имейл. Ако по една или друга причина по-горните методи не работят, можете да смените паролата собственоръчно от базата данни на хостинга Ви през phpMyAdmin.

Смяна на паролата през интерфейса на WordPress

 1. От таблото отидете на потребители
 2.  Кликнете на своето потребителско име в списъка, за да редактирате паролата
 3. Скролнете до най-долу „Управление на профила“ и в полето “Нова парола” и въведете желаната новата парола.
 4. Кликнете върху бутона „Запис на профила“

Смяна на забравена парола автоматично по имейл чрез вградената функционалност на WordPress

Ако знаете своето потребителско име или имейл адреса, с който сте се регистрирали, можете да използвате функцията на WordPress “Изгубена парола”

 1. Отидете на страницата за достъп http://moysait.com/wp-admin като замените „moysait.com“ с реалното име на вашия домейн. Кликнете на линка “Изгубена парола”
 2. Ще се отвори нова страница, където трябва да въведете своя имейл адрес или потребителско име
 3. Изчакайте докато получите новата парола по имейл
  Щом я получите, влезте с нея и я сменете от профила си със сигурна парола, която можете да запомните.

Смяна на паролата през phpMyAdmin

В отделни случаи ще се наложи да сменим администраотрската си парола сами ръчно. Например, ако сайтът ни бъде хакнат или пък по някаква друга причина загубим достъп, може да не е възможно да сменим паролата по имейл по начина описан по-горе.

Всеки сайт, базиран на WordPress, ползва база данни за съхраняване на информацията. Можете да получите достъп до базата данни през phpMyAdmin от cPanel на Вашия хостинг акаунт.

Стъпка 1 – идентифицирайте името на базата данни

Ако имате само една инсталация на WordPress, всичко е ясно – ще имате само една база данни в phpMyAdmin. Можете да пропуснете тази стъпка. Ако обаче имате няколко инсталации, трябва първо да разберете коя е базата данни, която следва да редактирате. Това можете да проверите във файла wp-config.php, който се намира в главната директория на съответната инсталация на WordPress. В този файл ще намерите името на базата данни. Можете да отворите файла от хостинг панела през файловия мениджър на cPanel или пък да го свалите през FTP и да го отворите през текстов редактор.

 

Стъпка 2 – отваряне на базата данни и редактиране на полетата

Влезте в конторлния панел (cPanel) на хостинга си. Отворете phpMyAdmin.

Изберете сътоветната база данни вляво. Потърсете името, което открихте в wp-config.php и кликнете на него. Ще видите списък с таблици, повечето с префикс “wp_”. Ако сте сменили префикса, когато сте инсталирали WordPress, то тогава ще видите този префикс, който сте ползвали. При мен например е “wpwuvt_”.

Потърсете таблицата wp_users, кликнете на нея. Вижда се, че при мен има само един потребител. Той има потребителско име „lubo“ и е регистриран с имейл адрес lubo@kaksepravisait.com. Сега кликнете върху надписа „Edit“ до молива.

Ще се отвори нещо подобно на това:

Редактирайте стойността на полето user_pass. Ще забележите, че в него има голям брой случайни знаци в това поле. От съображения за сигурност, WordPress съхранява паролите не в обикновен текст, а шифровани като MD5-хеш.

Това означава, че трябва да въведете шифрован текст, а не обикновен за нова парола. Затова копирайте и поставете следната поредица от знаци: “65b09edfce04690c0cd78fe6cc0e8f1a” (без кавичките). После кликнете на бутона Go.

Това е! По този начин сменихте паролата си на “novaparola”. Сега отидете на http://moysait.com/wp-admin/ и влезте с потребителското си име и новата парола “novaparola” (пак без кавички). Сменете паролата на нещо по-подходящо по начина, описан в началото на статията.

Ако тази статия Ви е помогнала, моля харесайте “Как се прави сайт” във фейсбук! Ако нещо не се получава както е описано, оставете коментар по-долу.

2 коментара за “Как да сменим паролата на своя WordPress-сайт”

 1. Надежда Гюлева

  Здравейте, Любо!
  Извинявам се, че Ви притеснявам, но не мога да се справя с проблема.
  Закупих си хостинг и домейн, активирах WordPress, но направих лош избор за потребителско име и парола за сайта. Не мога да вляза в програмата на сайта, все дава грешна парола или потребителско име. Промених паролата, както сте посочили подробно, но отново не мога да вляза, даже и с novaparola. Все дава, че има грешка. Като въвеждам паролата и потребителското име, непрекъснато се показва катинар с червено, че връзката е незащитена.

  Има ли начин да се сменят паролата и потребителското име?
  Благодаря Ви предварително за отговора!

  1. Любо Николов

   Здравей, Надежда! Виждам, че при теб не е проблем паролата на самия WordPress. Излиза ти „Database error“, което означава, че има някакъв проблем с базата данни. Важно е да следваш инструкциите по смяната на паролата точно и внимателно, защото в противен случай може да се повреди базата от данни. Ако те първа започваш с работата по сайта си и не си вложила много труд, просто изтрий инсталацията на WordPress от контролното табло на хостинга ти и започни отначало. Така ще ти е най-лесно. Ако проблемът продължава, пиши отново!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Scroll to Top