SEO оптимизация на WordPress: как да излезем на първо място в Google с добро СЕО

Под SEO оптимизация (или СЕО оптимизация) се разбират разнообразни мерки и стратегии, които се предприемат, за да се класира даден сайт на първа страница или в идеалния случай на първо място в резултатите от търсене на Google. Много хора автоматично приемат, че това е нещо ценно и важно. Това наистина е така, но с някои ключови уговорки.

Каква е ползата да съм на първа страница/първо място

Предимствата от това сайтът да е на първо място в резултатите от търсене са очевидни. Повече хора ще посещават сайта Ви, т.е. ще имате повече трафик. Предполага се, че повече трафик ще доведе до повече поръчки, продажби, приходи, клиенти, бизнес и т.н. в зависимост от типа сайт и Вашата сфера на дейност. Дали това наистина ще е така, ще зависи обаче от самия сайт.

Трябва да се има също в предвид, че голямото мнозинството потребители не си правят труда да разглеждат резултатите от търсене след първата страница. Това означава, че класиране извън първа страница е безпредметно. Едва под 5% от интернет потребителите кликват на резултати от втора страница от търсенето на Google.

Къде точно на първа страница се намира сайтът ни също е от голямо значение. Има множество изследвания по въпроса. Те показват, че 30-40% от потребителите кликват на първия резултат от търсене. После стойностите главоломно падат: около 15% за второ място, около 10% за трето място и т.н.

SEO оптимизация

Какъв е интересът на Google

Google има пазарна стойност от милиарди долари на борсата. Основната част от бизнеса на фирмата се състои в продажбата на реклама – рекламките, които виждате над своите резултати от търсене. Всеки път, когато кликнете върху една от тези реклами, съответният рекламодател плаща на Google няколко стотинки, а понякога дори по няколко лева. Като се има в предвид огромният брой потребители по целия свят е ясно, че фирмата реализира много високи приходи. Колкото по-често и повече хора ползват водещата машина за търсене, толкова повече приходи ще бъдат генерирани. Затова Google се стреми с всички сили да предложи най-добрите резултати от търсене. Представете си противоположната ситуация: Google дава лоши резултати от търсене, хората спират да ползват търсачката и съответно спират и да кликват на рекламите. В най-екстремният сценарий Google ще фалира.

Как работи алгоритъмът за търсене

Хората от Google са горди с търсачката си като твърдят, че алгоритъмът за търсене взима под внимание над 200 фактора при класирането на съответния сайт в резултатите от търсене. Самият алгоритъм се държи в строга тайна. Причината е да се предотврати възможността лоши или „спамерски“ сайтове да се класират високо. Целта е да се класират на първо място полезни интернет страници, които дават адекватни отговори на търсенията на потребителите.

Въпреки това, голям кръг от SEO-експерти правят постоянно собствени изследвания и опити. Така основните фактори за високо класиране са известни. Ще ги разгледам в отделна статия.

В същото време търсачката е един сложен алгоритъм, който често работи много добре, но понякога – не. Така добри сайтове могат да останат назад и да нямат посетители, а сайтове с нискокачествени материали и текстове да се изкачат напред в резултатите от търсене.

От друга страна определен кръг СЕО-експерти постоянно изнамират нови техники да изкачат нискокачествени сайтове високо в резултатите от търсене. Създала се е една интересна сиутация на надбягване между тях и Google. Гугъл от своя страна пък постоянно подобрява алгоритъма си, за да намали и изключи тези възможности за заобиколки. В последната година това беше особено драматично като имаше големи разбърквания в резултатите от търсене.

Помощ, Google не намира сайта ми! или 5 прости мерки, които можем да предприемем, за да стане сайта ни по-откриваем (+ 2 бонуса за напреднали)

Често получавам имейли от свои читатели, които са си направили сайт следвайки ръководството ми, но имат следния проблем: сайтът им не излиза в резултатите от търсене на Google. Иначе сайтът се е получил, сложили са малко текст, форма за контакт, по някоя снимка… В предишна статия засегнах много от далече темата СЕО. В настоящата статия, ще ви представя няколко практически стъпки, които можете да предприемете, за да се появи сайта ви в резултатите от търсене по-бързо и Google да го „намери“.

Тук трябва да започна с една уговорка. Важно е какво въобще търсите в Google, когато търсите сайта си. Да кажем например, че става дума за сайт на магазин за моточасти в Пловдив. Той се казва „Суперстар мото“. Ако търсите в Google “Суперстар мото Пловдив“ сайтът сигурно ще излезе, стига да е настроен нормално (за това по-надолу). Ако, обаче търсите „моточасти Пловдив“*, сайтът ви вероятно няма да се появи в резултатите от търсене. Причината: това са думи, по които има значителна конкуренция. Изградени са вече много сайтове на магазини за моточасти. Те съществуват от много години и са си изградили репутация. Вероятно в много от сайтовете са хвърлени пари за наемането на СЕО-експерти, които да „избутат“ съответния сайт нагоре. Все пак можете да се класирате напред и за подобни по-конкуретни ключови думи. Само че ще ви трябва много търпение и работа или пък да хвърлите достатъчна сума пари за качествени СЕО-услуги. Отделно съществуват ключови думи, които са толкова конкурентни, че не си струват усилията (напр. „моточасти“). Затова помислете в такива ситуации за платен трафик като реклами в Google и/или facebook.

Търпение!

От момента, в който изградите сайта си, ще минат до няколко седмици докато той се появи в резултатите от търсене на гугъл и позицията му се установи на едно място. Например, днес може да е на трета страница, утре на седма и след седмица да се установи на втора.

Google има програма-робот, която обхожда всички сайтове из интернет, т.е. сайтът ви ще бива посетен от робота на гугъл на определен времеви интервал. При сайтове, които се обновяват често, това може да е 1-2 дни или часове и дори минути. Например новинарски сайтове биват обновявани непрекъснато. При сайтове, където рядко се появават нови текстове, тази честота може да е значително по-голяма и да минат до седмица-две. Това означава, че когато правите промени по сайта си, те няма да бъдат регистрирани от Google веднага. Ще трябва да почакате, докато забележите ефекта им.

Текст

Роботът на Google в крайна сметка работи основно с текстове и донякъде с изображения. Сайтът ви трябва да има достатъчно количество текст, за да се класира на добри позиции. Виждам често сайтове на мои читатели, които имат доста снимки и почти никакъв текст. Трудно може да се очаква добра откриваемост на сайта в подобни случаи. Затова опишете подробно във формата на текст фирмата си и с какво точно се занимава. Колкото повече текстове, толкова по-добре. Не забравяйте, обаче текстът да е смислен и информативен за хората – вашите потенциални клиенти. Иначе те лесно ще открият сайта ви, но няма да се задържат на него, за да купят или ви звъннат. ВАЖНО: Не ползвайте готов, копиран 1:1 текст от други сайтове! Дори и ако оставим етичните проблеми настрана: Google открива подобни дупликати и наказва сайтове, ползващи крадени текстове. Ако ви се налага да ползвате чужди текстове, погрижете се да ги интерпретирате, редактирате и разширите т.е. да им придадете индивидуалност и така в крайна сметка така да направите свое собствено произведение.

Изображения

Картинките също биват разпознавани от гугъл. Поставяйте изображения в статиите си! Хубаво е да ползвате собствени картинки, но няма проблем да вземете изображения от интернет (стига да са със свободни права). Преименувайте файла според темата, по която пишете. Задавайте полето „Alt Text” при качване на изображението също според това, за каквото става дума в статията.

Плъгина на Yoast

Задължително си инсталирайте SEO-плъгина на Yoast. С негова помощ ще можете да предприемете някои много важни СЕО-настройки. Нико Рока, авторът на блога „Заплата онлайн“ има подробна статия по темата. Обърнете особено внимание на настройките на началната страница в плъгина и съответно на общите настройки на WordPress („заглавие“ и „кратко описание“)

Sitemap в Google Search Console

Google Search Console е безплатна услуга, която ви информира за състоянието на сайтовете ви. Регистрирайте се и прибавете сайта си в профила ви. След това ще имате възмжност да качите своя „sitemap”. Става дума за един вид карта на сайта ви. Ако сте инсталирали SEO-плъгина по-горе, той вече я е създал.

Социалните мрежи

Освен всичко друго, Google следи и социалните мрежи. Затова създайте twitter акаунт както и страници във фейсбук и Google+ на сайта/фирмата/продукта/услугата си. Споделете ги с приятелите си. Хубаво е да имате също YouTube канал и да качите по някое видео. Не забравяйте да слагате линкове (връзки) в профилите ви по тези места.

Бонус 1 за напреднали: оптимизация на скоростта на зареждане на WordPress.

Един от критерийте, по който гугъл класира сайтовете, е това колко бързо се зарежда сайтът ви. Много бавно зареждащи се сайтове биват „наказвани“ с ниски позиции. Отделно има изследвания, които показват следното: колкото по-бързо се зарежда сайтът, толкова по-дълго остават хората на съответния сайт. При онлайн магазини е установена връзка между оборота на магазина и скоростта на зареждане на сайта. В WordPress могат да се направят ред оптимизации, които значително да ускорят скоростта на зареждане. Станил Добрев от internetbusiness.bg е направил прекрасно видео-ръководство по темата, озаглавено „Оптимизация на WordPress“. Силно ви го препоръчвам.

Бонус 2 за напреднали: линк билдинг (link building)

Най-тежкият критерий, по който гугъл класира сайтовете, е броят и качестовто на линковете (връзките) към тях. Всеки линк е един вид „вот на доверие“ за сайта ви. Допреди години много се злоупотребяваше с това – некачествени безсмислени сайтове, пълни с реклами, се класираха високо. Причината бе, че към тях бяха създадени изкуствено огромен брой линкове. От Google промениха алгоритъма си пресякоха по-голямата част от тези злоупотреби.

И все пак за един нов сайт е важно да има известен брой качествени линкове. „Линк билдинг“ или на българо-английски „изграждане на линкове“ представлява поставянето на линкове по други сайтове. Тези линкове водят към вашия.

ВНИМАНИЕ: Трябва да се действа много внимателно. Ако не знаете какво правите, има вероятност да навредите много сериозно на сайта си по отношение на неговото класиране в резултатите от търсене на Google.

Най-разумният подход е да създавате лични контакти със собственици на сайтове във вашата сфера. Така те ще са готови с удоволствие да подпомагат както вас, така и читателите си като създават линкове към вашия сайт. Това важи особено, ако предоставяте ценни материали на сайта си.

* Имайте в предвид, че този пример е напълно хипотетичен и с него просто искам да илюстрирам логиката. Не съм проверявал каква конкретно е конкуренцията за споменатите ключови думи. За всеки конкретен случай следва да се направи добър анализ.

26 коментара за “SEO оптимизация на WordPress: как да излезем на първо място в Google с добро СЕО”

 1. Валери

  Здравей Любо !
  отново благодаря за съдействието преди време!Но имам трудност с настройката с „Google Analytics for WordPress Configuration „.Мисля, че това се дължи и на не добрия английски. Ако не е проблем за теб ше помоля за съдействие отново.

  1. Любо Николов

   Здравей, Валери! Моля, прати ми данните за достъп до сайта ти, за да променя необходимите настройки.

 2. Любо, искам да питам за структурата на постоянните връзки в WP. На няколко места срещнах, че не е препоръчително в началото на пермалинковете да се поставя %postname%, а виждам, че и твоите са само с постнейм. Четох, че е препоръчително да има някакъв префикс, година, категория и чак след това %postname%
  И трябва ли след като съм променила връзките да инсталирам Redirection plugin или WP си върши сам работата?

  1. Любо Николов

   Според мен префиксът не е задължителен. Не виждам полза от него, особено с дати. Може да има смисъл евентуално при категория.

   Да, ако променяш адреса на статия или страница, те съветвам да я пренасочваш от стария към новия й адрес. Иначе ще объркаш Google и ще имаш грешка 404.

  2. Здравейте,
   Много приложения и теми за WP изискват постнейм, за да работят правилно. Например ползвате плъгин, който на определена страница на сайта следва да отваря съдържание от самия плъгин. Тогава се изисква страниците да са с постнейм.
   Дори и да не се ползват допълнителни приложения или теми-приложения, задаването на връзките с постнейм е желателно с оглед на SEO.

   1. Любо Николов

    Да, това е едно от задължителните неща, ако искаме сайтът ни да е откриваем.

 3. здравей.моят сайт не излиза при търсене в гугъл.би ли ми помогнал.адреса на сайта е remontstil.com

  1. Любо Николов

   Виждам, че вече името на фирмата излиза. Често минават дни до седмици, докато нов сайт се появи в резултатите от търсене.

   1. Здравейте, искаме да Ви помолим за помощ. Публикуваме сайт, разбрах че отнема дни докато се отрази в гугъл. Искам да Ви помоля да го погледнете, да не би нещо да сме пропуснали, сайта е kozirkinavesi.com.
    Благодаря!

 4. Здравей Любо, този сайт ruvast.com е изграден по твоето ръководство.
  Безкрайно съм ти благодарен за което.
  Просто стигнах до там че не мога да се намеря в google,
  явно нещо съм оплескал и не знам кое.
  Ако имаш времето помогни.

  Благодаря предварително.

  1. Любо Николов

   При мен сайтът ти излиза на първа страница, когато търся „руваст“ или „ruvast“, което е името на фирмата ти. Обикновено минават поне няколко дни докато Google индексира даден сайт.

 5. Аделина

  Здравей Любо!Какво трябва да направя за да мога да си намирам сайта в Google?Разбира се аз имам още да работя по него,но все пак…Инсталирах и разширението Google Analytics for WordPress ,но явно не са ми наред настройките,защото няма ефект.Моля те за съвет.Какво да направя?

  1. Любо Николов

   С помощта на Google Analytics ще можеш да получаваш статистика за посещенията на сайта си. Това няма отношение към оптимизацията за търсачки. Инсталирай си разширението WordPress SEO на Yoast и провери настройките му. Също убеди се, че в общите настройки на WordPress под заглавие и описание на сайта е изписано каквото трябва (например името и дейността на фирмата ти).

   1. Аделина

    Благодаря за отговора!Точно това направих!Бъди здрав,Любо!Много ми помогна!

 6. Здрасти Любо, Как си? 🙂

  Благодаря много за тези линкове, аз в момента купувам домейни с хубава сео оптимизация, и от там ще можем да си сложим няколко линка. 😉

  Напоследък получих няколко изненади с тази малка мрежа който се опитвам да направя.

  Ще го разкажа както коментар в тази статия защото гугъл не иска да показва в резултатите един сайт с страхотна сео оптимизация.

  Домейн има много линкове от страхотни места, беше се ползвал за да публикуват резултатите на Избори (отдавна)

  но след докато го добавих в Webmaster Tools ми излиза това:

  https://lh3.googleusercontent.com/-FDfeSBA3qtk/U1lB2RFTkOI/AAAAAAAAA7s/ISDRghSMsmM/w1597-h510-no/spam.PNG

  В този случай трудно ще бъде да махат ръчно това нещо и няма да се покаже в резултатите на Гугъл.

  Това е още една причина за да не намерят нашите сайтове, тогава както ти казваш Любо ВНИМАТЕЛНО.

  Много поздрави
  До скоро
  Нико

  1. Любо Николов

   Интересно, явно новият ти домейн за жалост е класифициран като спам. Подал ли си молба за преразглеждане? Ако не стане с ръчно премахване на линкове, можеш да пробваш и с disavow tool. Нямам опит с подони неща, но се чудя дали въобще си струва труда и дали домейнът може да се оправи. Ще ми е интересно да разбера какво е станало като мине време.

 7. Здрасти Лубо

  Това с disavow tool няма да стане защото някой от Гугъл ръчно наказал този домейн.

  Ще се опитвам да го управия но с сигурност че няма да ми го махат това.

  Това ме накара да си продължавам търсенето 🙂

 8. Извинявам се за може би леко тъпия ми въпрос, но ме интересува когато въвеждаме ключовите думи (Meta description template) дали трябва да са на български или латиница. Гугъл транслейт играе ли роля в този случай

  1. Любо Николов

   Мета описанието се появява под заглавието на сайта при търсенене в Google. Важно е да съдържа ключовите думи, за които опримизираш съответната страница или публикация. То се настройва индивидуално за всяка страница или статия. Ако статията ти е на български, редно е да е на кирилица. Евентуално може да пише нещо и на латиница, ако има много търсения на ключовата дума на латиница, но ще излежда странно. В Google Adwords можеш да провериш колко търсения има на месец за дадена ключова дума. Данните са ориентировъчни. Иначе Google Translate няма никакво отношение по темата.

   Meta description template е настройка в общите опции на Yoast SEO. Това е шаблон за статиите и страниците, където мета описанието не е попълнено. Аз предпочитам да попълвам всяко мета описание индивидуално.

 9. Илияна

  Здравейте имам следния въпрос: Ако към сайт имам няколко домейна, линковете към единият с времето ще се присвоят ли и на другите? И какво ще стане с тези линкове, ако в даден момент реша единият домейн да го закача на нов сайт? Може ли да се получи така, че едни и същи линкове да водят към два различни сайта? Или стрият домейн може ли да оптимизира по-бързо новият сайт имайки само в предвид историята на линковете му, без те да сочат към новият сайт?

 10. Емилия

  Здравейте, Любо,

  Намирам се в началото на процеса по SEO оптимизация на сайта trakiaeood.bg

  Инсталирала съм Yoast, но забелазвам, че този плъгин не работи с български език. Това проблем ли е, когато сайтът има българска версия?

  За момента целя сайтът да се появява в гугъл при написването на името на фирмата на кирилица и на латиница (като следващи стъпки ще продължа със слагането на ключови думи).

  В общите настройки на WordPress и на Yoast виждам само едно поле за изписване на името на фирмата, което не позволява да го изпиша и на кирилица. По този начин в Гугъл сайтът излиза единствено при изписване на латиница.

  Тъй като фирмата се казва „Тракия“ ЕООД, би било хубаво сайтът да се появява в Гугъл и при изписване само на „Тракия“/“Trakia“. Как мога да постигна това?

  Благодаря предварително за съвета.

  Много ми помогна Вашето ръководство за правене на сайт. Пожелавам успех и всичко най-добро.

  Емилия

  1. Любо Николов

   Здравей, Емилия! Напротив, Yoast принципно си работи нормално и с български. Възможно е някои статистики за това колко често се среща дадена фраза да не работят добре с български. Но те не са и толкова важни.

   Обърни внимание на следното: всяка страница се оптимизира сама за себе си(, а не целият сайт наведнъж). Ти имаш две начални страници: една на английски и друга – на български. В настройките на английската начална страница пишеш на английски, а в настройките на българската начална страница – на български. Важни са полетата „SEO Title“ и „Meta Description“. Отварят се като натиснеш бутона „Edit Snippet“ при редактиране на съответната страница.

   Не съм сигурен колко високо ще можеш да се класираш за ключовата дума „Тракия“. Проблемът е, че тази ключова дума е много обща. Google предполага, че потребителите търсят информация за областта Тракия или за автомагистрала Тракия. За Тракия ЕООД би трябвало да можеш да се класираш. За да увеличиш шансовете, включи думите Тракия ЕООД в заглавието и в текста на българската началната страница. И същото, съответно Trakia EOOD в заглавието и в текста на английската началната страница.

   Радвам се, че ръководството ми ти е помогнало и поздравления за изграждането на първия ти сайт!

 11. Здравейте имам сайт https://www.croscomputers.net/ който искам да бъде оптимизиран от към seo , за това се обръщам към вас за оферта и предложения. Сайта е на над 10г , като всяка година сме првили подорение по него , както и всякаква поддръжка от към актуализации и т.н , сайта е на wordpress . Към момента имаме добри резултати от органично търсене , и добри позиции , но искаме да ги подобрим , както и на някой кл. думи да сме по-конкоретни. Сайта има изграден линк билдинк разбира се само към проверени (безплатни сайтове) , но за линк билдинга , след като проучите , ще кажете и за него. Имаме няколко от съществено важни кл. думи на който държим и искаме да сме на челни позиции това са : „ремонт на компютри“
  „сервиз за компютри“
  „ремонт на лаптопи“
  „сервиз за лаптопи“
  „компютърен сервиз“
  „компютърни услуги“
  „поправка на компютри“
  „поправка на лаптопи“
  „инсталиране на уиндоус 10“
  „преинсталиране на компютър“
  „инсталиране на windows 10 цена“
  „инсталиране на уиндоус 11“
  „ремонт на компютри по домовете“
  „сервиз за компютри люлин“
  „сервиз за компютри младост“
  „профилактика на лаптоп“
  „почистване на лаптоп“
  „почистване на компютър“
  „монтаж на видео наблюдение“
  Основно по тях , искаме да се работи и подобрява класирането ни . За повече въпроси очаквам да се свържете с мен благодаря .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Scroll to Top