Как да изберем най-добрата тема за WordPress в морето от теми

В морето от хиляди WordPress теми ориентацията може да е малко трудна. В същото време изборът е важен – темата, която избереш, определя външния вид и донякъде функционалността на сайта ти. Изборът на правилната тема не се свежда единствено до визията й.

WordPress теми
Съществуват огромен брой WordPress теми. Как да изберем най-добрата?

Избери тема, която подхожда на типа на сайта ти

Най-очевидното съображение, но може би и най-важното. Избери тема, която отговаря на типа сайт, който изграждаш. Например, ако имаш блог за политика, вероятно няма да ползваш тема за фотографски сайт. Външният вид е първият и най-очевиден критерий при избор на тема. За повечето блогъри това е лесно, защото могат да изберат проста, семпла тема и да си направят лого, което да й отива. Това е добър вариант не само за блогъри, но и за хора с малък бюджет, които изграждат първия си сайт. Затова и в ръководството „Как се прави сайт“ ползвам за пример семплата и напълно безплатна тема „Responsive“.

Безплатни и платени теми

На wordpress.org ще намериш широк избор от няколко хиляди различни теми. Всички те са безплатни. Сред тях има някои бижута. И все пак, недостатъкът е, че сравнително малка част от тях изглеждат наистина добре и са професионално програмирани. Освен това, авторите на безплатните теми обикновено предлагат минимална поддръжка. Тъй като те не печелят пари от тези теми, авторите им имат малък стимул да влагат много труд в тях и да изкарват нови версии. Така може да се окаже, че безплатната тема на сайта ти в един момент не работи добре с най-новата версия на WordPress.

Затова инвестицията в платени висококачествени теми си струва, ако си решил да създадеш сериозен интернет сайт. Опитни уеб дизайнери са вложили десетки и често стотици часове работа в изработката на дадена професионална тема. Този вид труд е търсен и скъпо платен. Тъй като, обаче продават съответната тема на множество купувачи, авторите разпределят разходите. Така имат възможност да предложат темата на изгодна цена, която повечето хора могат да си позволят.

Сигурност

ВАЖНО: Винаги използвайте теми от реномирани източници, на които имате доверие! Теми, свалени от торент сайтове, много често съдържат зловреден код. Подобни теми биха могли да навредят на твоята интернет страница, могат да доведат до по-лошо класиране в резултатите от търсене  и в екстремни случаи дори премахване от индекса на Google.

SEO (оптимизация за търсачки)

Това е друга важна причина да използваш (без значение дали безплатни или платени) теми от източници с добра репутация. Една лошо програмирана тема може да доведе до това, че сайтът ти се намира трудно или въобще не се открива от Google. При големи, реномирани фирми, които предлагат теми за WordPress, този проблем не съществува. Препоръчвам ти винаги да ползваш тема, която е съвместима със СЕО разширението на холандския SEO експерт Yoast.

Съвместимост

Стари, неактуализирани теми може да не работят добре с новите версии на WordPress. Също така е възможно да представляват риск за сигурността на сайта ти. Избирай теми с добра поддръжка, които ще бъдат актуализирани при излизането на нови версии на WordPress.

Техническа поддръжка

Друг аспект по отношение на поддръжката е, че може би ще имаш нужда от помощ. Добрите фирми имат форуми, където бързо получаваш съвет. Така, ако имаш проблем, ще получиш навреме компетентна помощ. Освен това, евентуални програмни грешки („бъгове“), които са неизбежни, се отстраняват бързо чрез нови версии на съответната тема.

Искам уникален облик за моя сайт!

Разбира се, можете да поръчаш изработката на уникална тема специално за Вашия сайт. Това е скъпо и трудоемко. Може да ти струва няколко хиляди лева. Според мен това е неоправдано за нов, тъкмо прохождащ сайт. На един по-късен етап, когато уеб сайтът (или бизнесът) Ви се разраснат, може би ще си струва.

Вероятността клиентът ти да посети два сайта с еднакъв дизайн е малка, като се има в предвид, че по света има десетки милиони интернет страници. Освен това трябва да се отбележи, че когато сложиш своите собствени текстове и снимки, сайтът ще придобие допълнителна индивидуалност.

„Отзивчиви“ (responsive) теми

Все повече потребители разглеждат сайта ти върху своя смартфон, iPhone, iPad, таблет и т.н. Тази тенденция е много силна, дори и в България. Очаква се мобилните устройства да придобият още по-голямо значение в идните години. Представи си следната ситуация: клиентът иска да ти се обади по телефона, за да поиска информация. Той се намира навън или на път. Това, което ще направи е да разгледа сайта ти на телефона си, за да намери номера ти и да ти се обади.

Смартфоните и таблетите имат по-малки екрани от тези на компютрите. Отзивчивите сайтове се напасват на това и пренареждат информацията, така че тя да се чете лесно и от по-малки екрани. „Неотзивчивите“ сайтове също се виждат с телефон, но текстът е миниатюрен. Потребителят трябва да го увеличи, за да може да го прочете.

За да имаш отзивчив сайт в WordPress ще трябва да ползваш или отзивчива тема, или специално разширение. Безплатната тема Responsive, която ползвам в ръководството „Как се прави сайт“ също е отзивчива.

 

Откъде да си купя професионални WordPress-теми

Аз използвам теми за моите сайтове от следните две места:

Elegant Themes1) Elegant Themes – прекрасни теми на много изгодна цена. За 69 щатски долара (около 125 лв.) годишно членство получаваш достъп до около 90 красиви теми. Това е моят фаворит поради доброто съотношение цена/качество. Ако не продължиш абонамента си след изтичане на годината, пак нищо не те спира да продължиш да ползваш темите. Няма да имаш достъп до поддръжка – новите версии не темите и поддръжката през форума. kaksepravisait.com ползва темата Divi, която е добра и предлага огромен набор от възможности за персонализиране.

 

 

Themeforest.net2) ThemeForest е единствената утвърдената борса за WordPress-теми и други шаблони. Сайтът служи като борса-посредник между уеб дизайнери и купувачи. Предлагат се множество красиви теми на цена 40-50 щатски долара (70-90 лв.) всяка. Има най-различни теми за блогове, фирмени и лични сайтове, но също и теми за по-специфични сайтове – например за сватбени сайтове, сайтове на фотографи или пък за сайтове за ресторанти. Аз избирам теми, оценени най-малко с четири и половина звезди и с много продажби. Така съм сигурен, че поддръжката ще е на ниво и авторът ще продължи да създава нови вресии. Тук, когато купиш дадена тема, получваш поддръжка „завинаги“, т.е. докато темата се поддържа от автора. Затова и избирам теми с много продажби. Такива теми носят добър доход за авторите си и е вероятно да бъдат поддържани още дълго време напред.

Как се инсталира една WordPress тема

Както показвам в отделно видео, безплатните теми за WordPress можеш да инсталираш автоматично.

Ако ползваш платена тема, трябва първо да я качиш собственоръчно. Виж видеото по-долу.

Инсталацията е проста и се състои от две-три стъпки:

1. Качване на темата

Като имаш в предвид по-горните препоръки, свали zip-файла на темата. После го качи на хостинга си и го разархивирай като поддиректория на  /wp-content/themes/

2. Активирай темата

След като си я качил, просто трябва да я активираш. Можеш да го направиш като влезеш в администрацията на сайта си,  отидеш вляво на „Външен вид“ и после кликнеш на „Теми“. Там мини с мишката над съответната тема и натисни бутона „Включване“.

3. По желание: превод

Повечето теми за съжаление не са преведени на български. Ако сайтът ти е на български, е хубаво да преведеш темата, така че всичко по сайта ти да е на български. Можеш да го направиш с помощта на програмката Poedit. Как точно става ще опиша в отделна статия.

* Някои от линковете (връзките) в тази статия са партньорски. Ако ги ползваш и закупиш препоръчаните от мен продукити, аз ще получа дребна комисионна. Цената за теб остава същата. По този начин ще ме възнаградиш за труда ми по изграждането на този сайт. Това ще ми позволи да продължа да публикувам нови статии и други материали. Препоръчвам продуктите, защото ги ползвам и ги намирам за ценни. Не харчи пари за тях, освен ако не смяташ, че имаш нужда от тях или, че те ще ти помогнат да постигнеш целите си.

40 коментара за “Как да изберем най-добрата тема за WordPress в морето от теми”

 1. Николай

  Темите в themeforest също ли цената е за годишен абнамент или получаваш права за ползване за по дълго ?!

  1. Любо Николов

   В Themeforest.Net всяка тема се купува по отделно и само една струва 40-50 долара. Получаваш поддръжка и нови версии за по-дълго време. В зависимост от автора на темата – за години напред, стига да изкарва пари от нея и да има интерес да я поддържа.

   В Elegant Themes плащаш абонамент 70 долара за една година и имаш достъп до над 80 теми. Когато абонаментът изтече, пак имаш право да продължиш да си ползваш темите. Няма, обаче да имаш достъп до форума за поддръжка и няма да получаваш новите версии на темите докато не възобновиш абонамента си. Това за мен не е „болка за умиране“. Темите ще работят добре и без обновяване поне една-две години.

  1. Любо Николов

   Здравей, Георги! Не познавам фирмата. Принципно както съм описал, препоръчвам Elegant Themes и ThemeForest.Net. Във всеки случай виждам, че темата има и безплатна версия, така че първо бих опитал с нея. Платената версия може да си я купиш и по-късно. Превод на български няма. Ще трябва сам да си я преведеш. По-нататък ще напиша статия как се прави.

 2. Любомир

  Привет, адаш! Извинявам се за фамилиарното обръщение ако ви дразни. На въпроса – опитвам се да направя сайт на дъщеря си, която е художничка. Прерових много теми, но нито една не ми хареса като визия. И понеже не съм много вещ в тази работа имам следния въпрос – бихте ли ми посочили подходяща за художник безплатна тема и може ли тя да се редактира по мой вкус и разбиране? Искам да е безплатна, защото ще ми трябва много работа, докато я нагодя и едва тогава да пристъпя към евентуална платена тема.Искам да променя текстове и илюстрации, защото, разбираемо е, същността на сайт за художник е илюстрацията. И още нещо (дано не звучи смешно) – в темите броят на колоните предварително ли е зададен и е непроменим или може аз да си ги определям? И още нещо – бихте ли пояснили малко повече що е „отзивчива“ тема.
  Благодаря. Поздрави.
  Любомир Духлински

  1. Любо Николов

   Здравей, адаш! Описал съм в статията местата, от които взимам теми. Ако не намираш безплатна тема, която ти харесва, те съветвам да инвестираш в платена такава. Има предостатъчно хубави платени теми за фотографи и креативни професии. Принципно визията на темата може да се променя във всички аспекти, но това става с промени по кода. За жалост човек не може да се научи да програмира за ден-два. Някои теми имат настройки за смяна на цветове и шрифтове например. Ако искаш да имаш повече колони, можеш или да въведеш HTML-код в статията или публикацията, или да ползваш разширение например: http://wordpress.org/plugins/advanced-wp-columns/ . Иначе „отзивчивата“ тема „разбира“, когато се разглежда на телефон или таблет и се напасва според големината на екрана. Така текстът може да се чете без да се уголемява, за разлика от една „неотзивчива“ тема.

 3. Виктор

  Здравей Любо, благодаря ти за това че си направил такъв чудесен сайт, с който споделяш опита си и уменията. Бих искал да попитам следното: В момента съм в търсене на точната тема за моят сайт. Харесал съм една тема в wordpress и сега си работя по нея. Само че тя е демо версия, ако искам мога да си купя пълната версия, но мисля че е още рано за това. Та питането ми е – има ли проблем да си пусна така сайта – с демо версия на дадена тема? И всъщност имам ли право за това?

  Поздрави
  Виктор

  1. Любо Николов

   Щом демо версията ти върши работа, можеш да продължаваш да си я ползваш и то напълно легално. Платената версия просто ще има повече функции. Всички теми, които могат да се свалят от wordpress.org или директно в инсталацията ти на WordPress са свободни да се ползват както потребителите намерят за добре (под GPL-лиценз – нямаш право само да ги продаваш дори и да измениш кода).

 4. Богомил Савчев

  Здравей Любо,
  разгледах твоя сайт и наистина всичко е описано много ясно и подробно.
  Аз искам да попитам:
  Ако избера подходяща платена тема за WordPress за моя сайт, и я инсталирам, трябва ли да се правят още настройки или я получавам във вида в който я купувам. Защото попаднах на безплатни теми, които трябва да съградиш едва ли не от нулата.Искам да избегна всички детайлни настройки и сваляне на plugin-и, а да правя такива само където е наистина необходимо.
  Възможно ли е това да се случи или не?

  Благодаря предварително

  1. Любо Николов

   Здравей, Богомил! Повечето платени теми имат примерно съдържание. След като го импортираш, сайтът ти ще изглежда подобно на демото на темата. Така или иначе ще ти трябват достатъчно свои текстове и снимки, за да можеш да си направиш добър сайт.

   Плъгините си ги инсталираш отделно според това, от което имаш нужда.

   1. Здравей отново,
    благодаря за отговора. Вече купих тема, но въпросното импортиране не се получава. Не иска да приключи! Има ли някаква причина за това, като вземем под внимание, че съм спазил всички изисквания преди започване на импорта. Всички задължителни плъгини са инсталирани, но уви стига до някъде и зацикля.! Ако можеш да помогнеш ще съм много благодарен.

    Поздрави

    1. Любо Николов

     Свържи се с поддръжката не темата. Едно от предимствата на платените теми е, че добрите от тях имат добра поддръжка.

 5. Атанас

  Здрасти,
  нека първо да кажа че стоя много далече от същината на програмирането

  както и да е преди време ми се наложи да правя сайт фирма на техническа тематика и използвах Графин темата (като мога да кажа че съм много добре запознат с нея, а и резултата беше повече от сполучлив), сега е време за осъвременяването на сайта и търся тема подходяща за тематиката (тук и аз не съм изчистил за себе си как точно би трябвало да изглежда) с опции като на Графина и безплатна разбира се.

  Моля, за помощ

  1. Любо Николов

   С безплатните теми често е въпрос на късмет. Ако не можеш да си позволиш качествена платена тема, можеш да опиташ с някоя безплатна от същия автор.

 6. Здравей Любо,

  Интересни неща пишеш, даже ще ги препрочитам. Гледах някои от твоите видео уроци. Бих желал да обясниш как човек може да се направи своя тема, как да си направи плъгини и уиджити (widgets). Или как се модифицира съществуваща тема: TwentyFourteen да се направи на TwentyFourteen-copy. Да се модифицира TwentyFourteen-copy. Аз съм съвсем нов и в продължение на месец се научих как да копирам и модифицирам съществуващи теми. Гледах видео уроци в тубата. Така аз наричам Youtube.com :). Продължавай да правиш само хубави неща 🙂

 7. Здравеи Любо имам един въпрос хванах се да си правя саит имам нужда от това правя си менюта и страници но когато цъкна ми даша грешка моля за помощ

  1. ето това ми излиза

   Not Found

   The requested URL /wp/проблем-с-ел-инсталация/ was not found on this server.

   Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

   1. Любо Николов

    Здравей, Изет! Виждам, че сайтът ти вече работи. Проблемът може би е идвал от постоянните връзки, които не са били настроени (в настройки). Забелязах, че си инсталирал WordPress не в главната директория, а в поддиректория wp.

  1. Любо Николов

   Здравей! Имейлът със собствен домейн може да се създаде или от хостинга, или да се ползва трета услуга като abv.bg. Самият WordPress не се ползва за подобни имейли. Виж това видео: https://www.youtube.com/watch?v=BOT71i4Dh54 и също тук за възможностите през abv.bg: https://apps.abv.bg/ . Ще гледам да напиша една статия през уикенда, защото мисля, че ще е полезно за всички.

 8. Здравей Любо, поздравление за хубаво написаната информация. Ще се възползвам за бъдеще. Имам един сайт , на WORDPRESS. Много, много съм боса по темата. Искаше някакви оптимизации, опитах се сама, но се бъгна. Сега ще помоля суперхостинг да върнат бекъп от деня ,в който това стана, за да може поне да е пуснат. Исках да попитам мога ли сама да си правя оптимизациите или трябва да си потърся фирма за това. И ако е така, ще бъда благодарна да ме насочиш към такава за поддръжка.

  1. Любо Николов

   Здравей, Мария!

   От Суперхостинг ще имат бекъп, с който можеш да се върнеш към предишната версия на сайта. Управлението на архивните копия става от контролния панел на хостигна. Принципно трябва да се актуализират редовно всички плъгини и темата, която ползваш. В противен случай в даден момент неща по сайта ти спират да работят. Също така, ако ползваш стари версии на WordPress, теми и плъгини, съществува риск сайтът ти да има дупки в сигурността и да бъде хакнат (понякога без ти да разбереш). Проблем е, че дадени плъгини или теми в определен момент спират да се поддържат от авторите ти. В такъв случай ще трябва да спреш да ги ползваш и да потърсиш алтернативи. Иначе, ако не можеш да се справиш сама с актуализациите, ще трябва да наемеш някого. Ако искаш да погледна и да ти предложа цена ми пиши на lubo@kaksepravisait.com

 9. Здравей, Любо и комплименти за сайта ти! Много е полезен. Бих искал да попитам как да си преведа темата от английски на български.
  Благодаря ти предварително!

 10. Здравейте, използвайки инфото в сайта успях да направя малък сайт който сам ще си поддържам. Огромни благодарности за това. Сега обаче искам да отворя към сайта страница в която посетителите да оставят коментар. За което съм намислил да попълват кратка форма която да вкл.: име, място, коментар и препоръки. Може ли малко помощ с идея или приложение което да ми помогне за това ?

  1. Любо Николов

   Здравей, Илия! Радвам се, че сайтът ти се е получил! Прати ми адреса да го видя!

   Иначе относно коментарите: WordPress си има вградена функция за коментари, която си ползвал, за да напишеш този коментар. Можеш да ползваш нея и в тоя сайт. Тя, обаче няма полета като „място“ или „препоръки“. Тук е обяснено как можеш да добавиш тези полета: https://www.wpbeginner.com/plugins/how-to-add-custom-fields-to-comments-form-in-wordpress/

   Има и вариант да ползваш Contact Form 7. Там коментарите няма да са видни в сайта, а ще ги получаваш по имейл. В Contact Form 7 също можеш лесно да персонализираш полетата.

   Поздрави!

 11. Pingback: buy topshop allegra boots

 12. Pingback: where to buy lasix furosemide

 13. Pingback: diclofenac tablets

 14. Pingback: diltiazem 180mg

 15. Pingback: buy nexium tablets online

 16. Pingback: prednisolone 20mg

 17. Pingback: depakote and sleeping pills

 18. Pingback: cheapest place to buy synthroid

 19. Pingback: colchicine buy online canada

 20. Pingback: tadalafil 20 mg order viagra free

 21. Pingback: tadalafil 20mg lọ 10 viên

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top
Scroll to Top